luni, 19 octombrie 2009

De ce galben şi negru?

Articolul următor în care o să aflaţi de ce poartă F.C. Braşov galben şi negru e de fapt un comentariu pe care l-am lăsat la un articol de prinbraşov.com în care se vorbea despre coincidenţa de a purta aceleaşi culori ca şi o familie a dinastiei austro-ungare, Habsburg Lorraine.
În plus, faţă de textul pe care poate l-aţi citit deja, unii dintre voi, pe site-ul prinbraşov.com, este un fragment din interviul ce i l-am luat domnului Gyorffy în luna mai a anului acesta, fragment în care îl puteţi asculta pe Csaba Gyorffy relatând istoria culorilor şi să vedeţi cum arăta echipamentul alb şi albastru (tricouri albe cu dungi albastre dispuse orizontal, într-una sau mai multe poze din articolul De la un stegar pentru stegari puteţi vedea şi o variantă alternativă, tricoul alb şi o dungă albastră oblică, gen Boca Juniors, precum şi echipamentul complet alb dar cu jambiere în nuanţe de albastru). La finalul interviului puteţi vedea prezentarea echipei de la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70 făcută de Csaba Gyorffy, când băieţii noştri erau "galben-negrii".

De ce galben-negru?
Pentru că i-a plăcut foarte mult combinația asta cromatică antrenorului Silviu Ploeșteanu. Interesant este faptul că de la înfiinţarea clubului, în toamna anului 1936, şi până pe la mijlocul anilor 60 culorile simbol erau alb şi albastru. Tricourile erau de culoare albă cu dungi albastre plasate orizontal, iar pantalonii erau albi sau albaştri în funcţie de adversarul întâlnit. Lotul Olimpic de fotbal, din care făcea parte şi "stegarul" Csaba Gyorffy a traversat Atlanticul pentru a lua parte la un turneu în America de Sud. În acel turneu "olimpicii" s-au duelat cu campionii Uruguay-ului şi campionii lumii, Penarol Montevideo, în compania cărora au remizat, 1-1. Ai noştri au jucat apoi şi un meci cu Naţionala Uruguay-ului, ce promitea răzbunare pentru egalul Penarol-ului, dar românii înving cu 2-0 la Montevideo în a doua partidă. În vremea aceea amicalurile nu erau simplele jocuri de verificare ce sunt în ziua de azi ci meciuri în care chiar se punea osul la treabă, diferenţa dintre un oficial şi un amical fiind dată doar de... împrejurarea în care se disputa meciul. Năsturescu, Ionescu, Emil Dumitriu şi Csaba Gyorffy formau cvartetul ofensiv al tricolorilor.
La finalul primului meci, cel cu Penarol, a urmat tradiţionalul schimb de tricouri între fotbalişti. Csaba Gyorffy a schimbat tricoul său cu cel al lui Albert Spencer, unul dintre cei mai în vogă fotbalişti sud-americani ai vremii, rivalizând permanent la titlul de cel mai bun cu brazilianul Pele.
Revenit la Braşov după turneul transoceanic Gyorffy nu a scăpat prilejul de le spune colegilor de la club despre "trofeul" obţinut în Uruguay şi le-a promis acestora că-l v-a aduce la antrenamentul următor pentru a-l vedea şi ei. Toată lumea a fost absolut încântată de ceea ce a văzut, în special marele Silviu Ploeşteanu. De aici, pasul de a renunţa la alb-albastru şi a ne reorienta spre galben-negru a fost unul infim. Tricoul adus din Uruguay a fost trimis la o fabrică de tricotaje pentru a servi drept model (tricou galben cu dungi negre dispuse vertical). Din păcate s-a pierdut acel tricou din cauza diverselor drumuri la care a fost supus pentru că toată lumea era curioasă să vadă minunea.

10 comentarii:

  1. foarte interesant! ceea ce am citit se contrazice cu lucrurile pe care le stiam eu legate de culorile galben-negre... fara discutie, nu pun la indoiala ce scrie aici. sa spun si ce stiam eu, gresit dupa cite se pare: negrul a fost ulterior adaugat la culorile echipei, dupa moartea cuiva din cadrul clubului... silviu ploiesteanu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesantă și varianta asta. Am mai auzit o variantă cum că galben şi negru purtăm datorită lui Sterică Adamache, dar fără vreo altă explicaţie. Legende sunt destule. Oricum, îmi propun să mai vorbesc cu câţiva foşti jucători pentru a elucida şi partea asta a istoriei noastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai că asta a fost extraordinară. Felicitări pentru interviu. Nu ştiam povestea asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. @alphadog
    Mulţam fain! Pentru mine ăsta e fotbalul adevărat.

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc fain pentru o scurta informare din istoria clubului, chiar nu le stiam eu:d

    RăspundețiȘtergere
  7. salutare. e placut sa vezi un blog ce se ocupa de o echipa de fotbal locala, din afara Bucurestiului. vreau sa te citesc in continuare. te-am trecut in blogroll. numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  8. @robbie04
    Salut!
    Mă bucur că îți place. Bravo și ție pt faptul că susții pe F.C. Baia Mare și scrii despre ea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesante, sincer, nu stiam nimic despre provenienta culorile.

    RăspundețiȘtergere