sâmbătă, 17 octombrie 2009

Brand-uri Bănăţene

După o perioadă de pauză în ceea ce priveşte analizele socio-istorice asupra anumitor regiuni din România adunate sub titulatura de "brand-uri", revin cu o nouă interpretarea personală, de data asta referitoarea la Banat şi cei ce locuiesc acolo, oameni ce se numesc, bineînţeles, bănăţeni.

Timişoara este voalul de mătase al României - un fel de a spune we're the best fuck the rest, dar în altă limbă. Este bine că cei de acolo îşi propun ţeluri înalte şi au părere foarte bună despre ei în comparaţie cu restul ţării. Nu trebuie acuzaţi de aroganţă. Aşa sunt ei, "mai buni decât porcii ăia din Bucureşti".


Apropo de "porcii de la Bucureşti". "Noi suntem născuţi şi crescuţi anti-Bucureşti"... "Timişoara şi Rapid se iubesc la infinit." - Din nou, vă rog să nu vă lansaţi în acuzaţii nefondate cum că bănăţenii ar fi ipocriţi. Pur şi simplu, au reuşit şi ei să găsească în tot Bucureştiul pe cineva care să le fie prieten. Probabil din cauza faptului că Rapid e pe undeva la intrarea în Bucureşti, pe lângă Gara de Nord, şi nu s-au bucureştenizat 100% pentru a beneficia de ura bănăţenilor.

"Noi suntem mai aproape de Viena decât de Bucureşti" - Au ce au ei cu noţiunea asta, Bucureşti. Mă repet. NU îi acuzaţi de ipocrizie sau aroganţă. Pur şi simplu aşa şi este. Din punct de vedere geografic Timişoara se află la 520 km faţă de Viena, în timp ce faţă de Capitală îi separă 538 km.

Proclamaţia de la Timişoara - Proclamaţie adoptată în zilele lui 21-22 decembrie 1989 în timpul Revoluţiei Române. Cel mai important decret al Proclamaţiei îl reprezintă Punctul 8. Pe scurt, Punctul 8 spunea că orice activist, fost membru de partid sau de Securitate să nu mai aibă voie să participe la viitoarele alegeri libere şi nici să mai ocupe vreodată funcţii în conducerea statului. Prespun că sunteţi destul de perspicace ca să vă daţi seama că acest decret nu a fost aplicat nici până în ziua de azi.

Laszlo Tokes - Cel care a iniţiat aşa-zisa Revoluţie din 1989. Văzut ca un erou local şi mai apoi naţional, pe parcurs s-a dovedit faptul că scopul domnului Tokes era acela de a destabiliza România, de ne pune într-o poziţie vulnerabilă şi a nu putea reacţiona la pretenţiile Ungariei de a revendica Transilvania. Decât să râdeţi sau să mă faceţi prost, tâmpit, nebun, faceţi voi o cercetare personală asupra a ceea ce a fost Laszlo Tokes şi veţi rămâne cel puţin miraţi dacă nu consternaţi de-a dreptul.

Timişoreana - bere făcută la Timişoara încă din 1718. E bună, e la preţ normal şi are parte de reclame faine.

2 comentarii:

  1. Berea Timisoreana se fabrica cu vre-o 60 de ani inainte de data pe care ai dat-o in blog. Nu stiu daca iti dai seama cam cat inseamna 60 de ani, da' oricum mai multi decat ai tu (banuiesc). Adica o viata, chiar mai mult.
    Hai ca iti spun eu (din Timisoara) cum sta treaba cu beraria: a fost construita in 1718 de catre Eugeniu de Savoya, ala de a distrus orasul in 1716 toamna. Si daca tot l-a distrus, s-a gandit sa-l si reconstruiasca si nu oricum, ci cu plan topografic. Nu stiu daca iti dai seama ce inseamn asta - plan topografic in 1700 da' da-mi voie sa-ti spun ca nu prea erau orase construite la vremea respectiva dupa un plan topografic.
    Dupa vre-o doi ani de la treaba asta s-a construit si beraria pentru nevoia de bere a soldatilor din oras, Timisoara la vremea aceea fiind oras militar.
    Apropos, anul 1718 e scris pe orice sticla de Timisoareana, asa ca nu ai nici o scuza: daca esti un blogaras "destept" ai fi facut niste cercetare inainte, iar daa ai fi fost unul "rebel" ai fi baut in viata ta macar o sticla de Timisoareana.
    Concluzia? SCHIMBA DATA DIN ARTICOL!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Corduneanu
    Salut!
    Mulțam că m-ai tras de mâneca. Ştiam că e 1718 dar am scris greşit din neatenţie. Am o colecţie de cutii de bere şi normal că e şi o cutie de Timişoreana printre ele pe care stă scris foarte frumos Anno 1718.
    Încă odată, mulţam fain pentru rectificare dar şi pentru scurta lecţie de istorie.

    RăspundețiȘtergere