sâmbătă, 7 martie 2009

Fetele ne ridică la cer...la propriu

Cum mâine este meciul contra Stelei, şi voi petrece prea puţin timp acasă, postez acest articol azi pentru a le demonstra (pentru a câta oară) fetelor că ele sunt indispensabile vieţii noastre. Cum voi demonstra acest lucru? Printr-o întoarcere în timp şi o raportare a esenţei feminine la...avioanele de vânătoare. Foarte mulţi piloţi români, şi nu numai, îşi botezau avioanele pe care zburau cu diferite apelative feminine. Era, dacă vreţi, modul lor de a-şi personaliza aeronava dar şi de a se apropia sufleteşte de aceasta. Şi cum să realizeze acest lucru altfel dacă nu prin a-şi numi avionul Getta sau Ileana? Multe fete din ziua de azi vor strâmba din nas şi nu vor găsi nimic romantic în asta. Ei bine, pentru piloţii acelor vremuri, acest botez al avionului era foarte important, aproape sacru. Nu toţi piloţii îşi botezau avionul, dar cei care o făceau se identificau practic cu el. Acel avion nu mai era definit printr-un număr ci printr-un nume, iar acest lucru acţiona şi ca un imbold moral pentru cei din înaltul cerului. Piloţii îşi botezau avioanele, soldaţii de la sol purtau poza iubitei lor în buzunarul interior din dreptul inimii. Era genul acela de poză în alb şi negru care după fiecare bătălie căpăta o valoare sentimentală şi mai mare. Era talismanul lor norocos practic.
Vă las mai jos câteva "cupluri" celebre de avion-pilot din România

"Fetiţa" lui Ioan Dicezare


"Getta" şi Gheorghe Gulan


"Ileana" şi Ion Mucenica


"Nella" şi Tiberiu Vinca


"Nina", dar nu cunosc numele pilotului ce a fost "partenerul ei".

Acestea sunt doar câteva "cupluri" ce le cunosc eu, dar ţinând cont de sutele de aviatori români ce au zburat în al Doilea Război Mondial, în mod cert au mai existat astfel de "relaţii".

În final o melodie, care cred că se potriveşte foarte bine cu acest articol, Direcţia 5 - Cu tine să zbor.


directia 5 ... cu tine sa zbor
Asculta mai multe audio Muzica »

3 comentarii:

  1. m-ai luat la faza cu Getta:))
    data viitoare te rog cauta si tu alte nume...desi trebuie sa recunosc ca ma simt bine amintindumi cum ma strigai in liceu...Acum gasesc legatura:))si bafta maine!!!
    cu drag fosta ta colecutza GETA:))(vedeta)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am plans cand am citit postarea ta. Ion Mucenica a fost unchiul meu si ma cheama Ileana(cu toate ca prietenii folosesc al doilea prenume, Magdalena, pentru cei din familie am ramas Ileana). Mersi pentru poza :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu mare plăcere!

    Gândurile mele de bine unei nepoate de erou!

    RăspundețiȘtergere