joi, 5 aprilie 2012

Braşovul ca Oraşul Timpului

Zic că a venit momentul pentru a posta din nou câteva fotografii rezultate din raitele, plimbările sau şuetele efectuate prin Oraşul Timpului (o să zic între două poze care-i faza cu asta).

Cum ziceam, oraşul ăsta are ceva al naibii de special. Pentru a fi un braşovean veritabil, nu e suficient să ai buletin de Braşov, îţi mai trebuie şi ceva parfum de-al locului.

Soldatul Universal
No, ştiu şi pun pariu că şi printre voi sunt mulţi care ştiu că Braşovului i se mai spune şi "Oraşul Coroanei". E clară treaba din moment ce stema oraşului este o coroană din care ies rădăcinile unui copac. Toată treaba are legătura cu legenda regelui maghiar Solomon care şi-o pus coroana la rădăcina unui copac atunci când se odihnea după ce reuşise să scape de nişte unii care voiau să-i scurteze puţin capul. No, dar treaba îi că am găsit undeva mai demult, nu mai ştiu unde, o altfel de explicaţie etimologică pentru Corona sau Kronstadt, numele latinesc respectiv nemţesc al Braşovului. Par example, Kron-ul din Kronstadt vine de la Cronos, zeul timpului. Ideea asta era legată de nişte vestigii arheologice dacice găsite pe Tâmpa care făceau trimitere la respectiva divinitate. De fapt, chiar şi numele de Tâmpa vine tot din aria asta a timpului, având la baze latinescul tempus, temporis. No, io zic că-i o treabă mişto asta, plus că mereu mi s-a părut interesant faptul că atunci când te plimbi pe sub Tâmpa ai vreo patru surse care-ţi indică cât e ora. În ordinea numerelor de pe tricou: ceasul din turnul Bisericii Negre, ceasul din turnul Casei (Căşii - pentru bucureşteni) Sfatului, ceasul din turnul Bisericii Catolice de pe Mureşenilor şi, hăt în depărtare undeva pe Strajă, ceasul din turnul Bisericii Sfântul Martin.
Revoluţia în direct

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu