marți, 17 ianuarie 2012

Media, protestele şi Roşia Montană

Păi cum să fie neică? "Ie" manipulare la greu, aşa "ie"? Mai-mai să am o ceartă zdravănă cu cineva încercând să-i explic cum televiziunile aruncă în derizoriu protestele punând în prime-time şi prim-plan ciocnirile dintre jandarmi şi... nici nu ştiu exact cum să-i numesc, sincer. Sunt printre ei şi suporteri ai unor echipe de fotbal, dar mai sunt şi "alţii", iar cine neaga asta mă-sa e curvă.

Trecând graţios peste conflictele din stradă şi lipsa unor revendicări specifice din partea suporterilor, ajungem la protestul din stradă şi la următoarea întrebare: câte posturi de televiziune au menţionat în reportajele lor că printre protestatari şi află oameni care resping proiectul exploatărilor miniere cu cianură de la Roşia Montană? Din secvenţele ce le-am prins la TV am apucat să văd câteva bannere şi steaguri cu "Salvaţi Roşia Montană", dar nici un titlu pe jumătate de ecran de genul "proteste împotriva Gold Corporation în centrul Capitalei", aşa cum "Război în Capitală" sau alte titluri de acest gen îmi invadau pur şi simplu retina. Dacă susţinătorii cauzei Roşia Montană ar fi rupt şi ei un cordon de jandarmi sau ar fi tras măcar o flegmă pe cascheta imaculată a unuia, să te ţii atunci veselie şi să fi văzut cameramani golopând împreună cu reporterii pe străzi pentru a-i surprinde în exclusivitate pe "huliganii" care militează împotriva economiei statului. Iar ăsta ar fi fost un motiv excelent de a îngropa Roşia Montană în cianură, pentru a stârpi din faşă locul de unde îşi trag seva aceşti degeneraţi ai societăţii româneşti de secol XXI.

Dar nu. Susţinătorii acţiunii "Salvaţi Roşia Montană" protestează paşnic şi-şi văd de treaba lor, în vreme ce mass-media se face că-şi face treaba.

P.S. bun şi 9gag-ul ăsta la ceva, pentru că ne oferă o imagine mai mult decât reprezentativă despre "cum stă treaba".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu