luni, 19 decembrie 2011

Internet Rises: 9GAG vs Nescafe

Oh Fuck! Oh Fuck! Oh Fuckin' shit fuck! Nescafe Hungary o încasează zilele astea direct în moalele capului de la o comunitatea online "wich is not to be fucked with".

9GAG.com, pentru cei care nu ştiu, e un site unde băşcălia faţă de orice e ridicată la rang de virtute. Nici 11 septembrie 2001, nici fraudarea alegerilor din Rusia, nici Dumnezeu însuşi n-au scăpat de, hai să-i spun, luarea la mişto. Dar nu despre asta e vorba acum. E vorba despre cum o comunitate care găseşte că e de râs din orice şi oricine, se poate ralia unei idei nobile. Un tip din Ungaria, Janos Szolnoki, a participat la un concurs organizat de Nescafe Hungary unde trebuia să trimită un clip, să strângă foarte multe like-uri pe Facebook şi să spere că astfel va câştiga premiul de 5000 de dolari cu care-i să ofere frăţiorului său de 11 ani aflat într-un scaun cu rotile un Crăciun de vis.

No, şi tipu' a pus o postare pe 9GAG prin care ruga oamenii să-i voteze clipul ajutându-l astfel să câştige premiul. Urmarea? 47 de mii de like-uri şi se părea că micul şogor va avea parte într-adevăr de un Crăciun nemaipomenit.


Numai că Nescafe-ul a fost luat complet pe nepregătite, neaşteptându-se la o "prezenţă la vot" atât de masivă. Un procent de 140% prezenţă la urne dacă e să fim în spiritul site-ului nouă gag.  Aşa că au început s-o dea în corporatisme ieftine, că voturile sunt obţinute ilegal, că de fapt un juriu este cel care va decide câştigătorul, că s-a trişat, bălării din astea. Urmarea? După ce Janos Szolnoki a mulţumit comunităţii 9GAG pentru ajutorul oferit dar a informat-o că el şi frăţiorul său au fost descalificaţi din concurs, a început asediul. Pagina de pe Facebook a concursului a fost nimicită prin proteste venite din partea comunităţii, după care "The 9GAG Army" şi-a îndreptat tirul înspre paginile de Facebook ale Nescafe şi Nescafe Hungary, somându-i să respecte procedeul de concurs. Cu motto-ul "9GAG: you mess with one of us, you mess all of us" inscripţionat pe drapelul de luptă, 9gagerii pornesc o cruciadă din care Nescafe nu ştiu ce şanse are să scape cu "imaginea" nepătată dacă nu găseşte o soluţie perfectă pentru situaţia creată.

10 comentarii:

  1. Frate, șogor nu înseamnă ceea ce crezi tu că înseamnă. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Ionut,

    Sa stii ca nu-ti dau dreptate. Tu ai prezentat versiunea 9gag a ceea ce s-a intamplat, dar daca citesti regulamentul concursului ai sa vezi ca desemnarea castigatorului se baza pe mai multe criterii decat un anumit numar de like-uri. In plus, ideea concursului era ca cei inscrisi sa-si prezinte ideea creativa printr-o poza sau video de 30 de secunde. Un baietel intr-un scaun cu rotile, desi induiosator, nu-i o idee creativa.

    In ceea ce priveste Nescafe, cred ca or sa ramana pe pozitii pana ce 9gag trece mai departe. Sau cel putin, asta ar trebui sa faca.

    - Mara

    RăspundețiȘtergere
  3. @Matei: Știu, meștere, ce înseamnă cu adevărat "şogor", dar mi-a intrat cumva în ticul verbal folosirea lui pentru a-i alinta astfel pe unguri.

    @Mara: Spune-mi Răzvan. Da, știu că era și o latură creativă implicată și am urmărit clipul și într-adevăr nu e cine știe ce lucrare de artă. Da, parcă un juriu, nu? e cel care decide în final cine ia banii. Oricum, cel mai tare mi s-a părut ideea în sine ca o comunitate ce are bășcălia drept religia se unește pt o cauză nobilă iar apoi îl suține când este descalificat. De fapt, asta e buna, știi? că de ce l-au descalificat.

    Oricum, o întâmplare cât se poate de interesată dar nu cred că soluția pt Nescafe este pur și simplu ignorarea incidentului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Brace yourselves, 9GAG army is conquering the world.

    RăspundețiȘtergere
  5. Erata: "îl suține PE PARTICIPANT când este descalificat"; "De fapt, asta e BUBA, știi?"

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mara : cum a spus un tip ... ok sa zicem ca nu castiga ... dar dece nu i-a fost data sansa sa intre in finala daca tot ce trebuia era sa stranga voturi ???

    RăspundețiȘtergere
  7. Razvan, da, mi se pare interesant, dar nu-i deloc o "cauza nobila" asa cum striga ei in stanga si-n dreapta, ci pur si simplu, ca o gasca de suporteri dupa un meci in care echipa lor a pierdut, au iesit in strada sa dea foc la masini si sa strige.

    Pentru Nescafe e o lovitura de imagine, dar sa nu uitam ca 9GAG are o concurenta mai puternica, 4chan, care in curand o sa reactioneze, ca doar nu-l lasa pe Lucifer sa faca pe Dumnezeul. Nu stiu cat de la curent esti cu "partea aceea" a internetului, dar 4chan e deranjat in ultimul timp de cat de popular a devenit 9GAG si de cum incearca sa-i ia locul. Nescafe n-are decat sa astepte.

    @ Anonim - Nu i-a fost data sansa sa intre in finala pentru ca asta era la latitudinea juriului, si nu se baza pe numarul de "like-uri".

    uite aici raspunsul Nescafe la acuzatiile care i s-au adus: "egarding the rules: in the first round of the game you had to upload your project and satisfy the minimum requirements - meaning collecting 20 likes in order to be short listed. (So in the first round, not the high number of likes was the basis of the decision!) Then the jury subjectively assessed them and chose 30 to go to the second round. In the second round there will be 5 winners, out of them 3 will be chosen by the jury and 2 of them are those who collected the most likes. Refers to the rules of the game, not the ones who collected the most likes get the chance to be shortlisted. Those who were not selected to the shortlist are not banned, but only 30 them were selected
    for the second round (at the basis of the decision was not the high number of the likes, but a subjective assessment of the jury.)."

    - Mara

    RăspundețiȘtergere
  8. urât din partea lor . adică tipul cred că-şi făcuse mari speranţe , ştii . când ai văzut că ai atâtea like-uri na , sari în sus de bucurie , te gândeşti că frăţiorul tău va avea şi el un Crăciun normal . dar acum na , normal că o să participăm în 9GAG army .

    RăspundețiȘtergere
  9. @Mara: Nobilă ideea de a-l vota pt concurs, reacţia ce a urmat mi se pare surprinzătoare de-a dreptul. Oricum, nu prea mi se pare bună decizia de a-l descalfica din concurs pe tipul care a făcut brand awareness la aproximativ 50 de mii de oameni. Desigur, poate Nescafe s-a gândit atunci că-s doar nişte spameri care vin, votează şi dispar. Ups, nu a fost chiar aşa! De urmărit cum se rezolvă situaţiunea.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Mara 4chan pana una alta sunt preocupati mai degraba de ce se intampla cu SOPA decat cu copilarii de genul atacat 9gag, mai ales ca sunt constienti ca nu prea au ce le face in afara de spam cu gore si alte balarii de genul asta care nu ii ajuta cu absolut nimic. dar vedem oricum pe 21 ce se intampla si pe latura asta.

    revenind la 9gag vs. nescafe, problema care a fost ridicata de comunitate a fost faptul ca nu sunt deloc clare care anume au fost criteriile de selectie pentru cele 30 de clipuri/proiecte finaliste in competitie (unele dintre ele fiind de-a dreptul ridicole) si nici nu s-a oferit vreo explicatie legata de cum a reusit juriul acela "impartial" sa ignore un clip care avea cu 10000 de like-uri mai mult decat pagina de facebook a nestlé hungary. atata tot.

    RăspundețiȘtergere