marți, 14 iunie 2011

La ţară: o dimineaţă la muzeu | Ep. 4

Muzeul Apelor "Mihai Băcescu" mai exact. Mihai Băcescu a fost un fel de "Emil Racoviţă" local, asta ca să pricepeţi cam cât de tare a fost tipul. Altfel, munca sa de cercetare a vieţii marine e cunoscută prin cercurile internaţionale de specialitate.

Muzeul se deschide la 8 fix şi primeşte ultimii vizitatori la orele 16. L-am vizitat pe la 9 şi ceva după ce mi-am băut berica de dimineaţă. Cum-necum, tot la Cafe Royal am ajuns, dat fiind că maică-mii i-a plăcut cafeaua de acolo. Acuma ce să zic? Locul nu e chiar o magherniţă ordinară, din contră. Iar preţurile sunt chiar îmbietoare, 5 lei Carsbergul la 500ml şi 3 lei o cafea bună, după spusele maică-mii. Dar chelneriţele, ceva de groază. Acuma nu ştiu. Poate-s eu paranoic şi m-am obişnuit cu chelnerii noştri de la Braşov care răspund la "mulţumesc" cu sintagma "cu plăcere" zâmbind, nu de parcă ar avea un cleşte în dinţi. În fine, o să mai frecventez locul poate-poate reuşesc să le smulg un zâmbet odată.

Revenind la muzeu. După degustarea hameiuluiz am ajuns la el. Din intersecţia de pe Faleză, dacă te uiţi în stângă, vezi în depărtare silueta clădirii impunătoare.
 Muzeul Apelor "Mihai Băcescu"

Biletul costă 5 lei, iar grupurile organizate plătesc 2,5 lei de persoană. Partea cea mai mişto, însă, a fost taxa foto. Faţă de "Casa Mureşenilor" din Braşov, spre exemplu, unde taxa foto e 20 sau 25 de lei, la Muzeul Apelor aceasta e de... 3 lei. Da, numa' 3 lei! Şi-am mai primit şi o vedere gratis.

La muzeu se pot vedea diverse obiecte folosite pentru pescuit, altele decât clasicele undiţe, peşti, crustacee şi căluţi de mare puşi în formol întru eterna contemplare a tinerilor şcolari veniţi în excursie cu clasa. Piesa de rezistenţa, un glob pământesc realizat la scară 1:80 de milioane, pe care este reprezentat atât relieful uscatului cât şi cel submarin. Globul e unic în Europa.
Unul din ghizi explicându-le copiilor cam ce văd ei acolo. Din ce am înţeles, partea albastră chiar e... apă. Învelit într-un soi de plexiglas, părţile care reprezeintă oceanele şi mările sunt umplute cu apă.

Un alt punct de atracţie este "Acvariul", a cărui intrare (foto-sus) este flancată de o ancoră "normală" şi una de navă-amiral. O chestie asemănătoare am mai văzut la Parcul Zoologic din Roma, evident la o scară puţin mai mare şi mai tehnologizată, dar şi aşa am fost extrem de foare plăcut surprins de mica bijuteria descoperită în târgul Fălticenilor. Bineînţeşes, nu lipseşte o sală dedicată patronului spiritual al muzeului, Mihai Băcescu, şi lui Emil Racoviţă, plus una plină de diorame cu animale împăiate aflate în diverse ipostaze chiar pe iazul de la marginea oraşului, în diferite perioade ale anului, vara sau iarna. 
Carassius Auratus (sau ceva de genu' ), primii peşti... domesticiţi din istorie. Adică puşi la acvariu. Se întâmpla prin sud-est Asiei acum foaaarte mulţi ani.
 Sala cu diorame
Asta-i pentru fete. Ştim cu toţii că "diamonds are a girl's best friends", dar nu cred că aţi refuza un colier din perle autentice.

Ce să mai zic? Fain, fain, fain ! Dacă vreodată aveţi drum prin Fălticeni, băgaţi în program şi o vizită la muzeu' ăsta. Nu e Luvru, aşa că aproximativ oră vă ajunge pentru a căsca ochii şi admira toate cele.

Am vrut să merg şi la Muzeul de Artă "Ion Irimescu" însă era în renovare. Cică deţine cea mai mare colecţie de autor din ţară dar... c'est la vie. Data aviatoare nu scapă.

Până una-alta, azi e cer senin în Fălticeni aşa că se anunţă un apus de soare magistral. O să vedeţi care-i treaba cu asta.

3 comentarii:

  1. Ba vad ca te intinzi deja :)) Dai din ce in ce mai mult in orasul in care locuiesti :)) si nu e bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Meștere, am dat exemplu Casa Mureșenilor că îi de-a noastră. Dar, pt liniștea sufletului tău, află că la Sighișoara și Sinaia taxa foto e între 30-35 de lei. Bine, e adăvărat că astea sunt mai cunoscute decât Muzeul Apelor, dar taxa asta foto e mai mare decât ce se percepe și pe la muzee "din afară".

    RăspundețiȘtergere