miercuri, 31 martie 2010

Chestii în Braşov ce merită detonate

Ca să nu fiu acuzat de plagiat, menţionez că detonarea anumitor obiective nu este nouă pentru Braşov. Pe vremea stăpânirii austro-ungare, mai precis în anul 1913, şi mai precis pe 27 septembrie, doi indvizi aruncau în aer soclul statuii lui Arpad de pe Tâmpa. De fapt statuia înfăţişa un războinic din vremea lui Arpad. Gagiu' ăsta, Arpad, e cel care i-a condus pe maghiari în Câmpia Panoniei şi mai apoi în Transilvania. Statuia a fost ridicată în 1896 cu ocazia împlinirii a 1000 de ani de cânt triburile maghiar au ajuns pe meleagurile astea. Detonatorii, un anume Ilie Cătărău din Orhei şi Timotei Kirilov.


No bun, acum ştiţi că în Braşov detonările sunt o tradiţie. No, tipii ăştia doi din 1913 au aruncat în aer statuia arcaşului de pe Tâmpa pentru că nu plăcea lor cum dă la impresia artistică a oraşului. Ce-i drept că au distrus doar soclul, dar în 1916, când trupele române au intrat în oraş, soldaţii au mai efectuat o detonare iar arcaşul era cum s-ar spune... caput!

Astfel, ajungem la o concluzie sumbră, din punctul meu de vedere. Ştii, folosesc expresia din punctul de vedere ca să nu fiu acuzat de instigare la acte de terorism. Expresia în sine acţionând ca un strat de protecţie. Aaa, da, concluzia. Concluzia e că braşovenii sunt comozi şi acceptă orice construcţie, indiferent cât de grotească şi nelalocul ei este. Asta, ori braşovenilor le place grotescul şi mixajul între artă şi căcat arhitectonic.

Aşadar, iată lista "explozivă":

3. Vilele ş chiciurile mov, verzi şi portocalii din Şcheii Braşovului. Astea le-aş arunca în aer cu tot cu proprietari în ele.

2. "Chestia", că nici nu ştiu ce dracu' e, din sticlă din Livada Poştei de lângă Oficiul Forţei De Muncă. Mă doare fix în cot de ce rol o avea "chestia" odată terminată, e de căcat.

1. Locul unu, cu coroniţă, fundiţie şi explozii cu artificii este deţinut de Bellevue Residence. Ştiţi voi, cartierul ăla exclusivist de pe Dealul Warthe ce veghează peste întreg Centrul Vechi.
Poza de mai sus e înainte ca maniacii cu bani să-şi facă de cap.Asta ca să vedeţi că detonarea apartamentelor de pe Warthe nu ar fi un lucru chiar aşa de rău.

3 comentarii:

  1. Apartamentele nu-s chiar acolo unde ai încercuit. Sunt dincolo de Calea Poienii, mai spre platforma aceea care se vede mai sus. Compară cu o imagine recentă și vei vedea.

    Oricum, sunt și eu de acord cu poziția 1 în topul detonabilelor. Aș completa cu clădirea veche a Telefoanelor, blocurile de la Belvedere (de lângă parcări) și mă mai gândesc, căci sigur sunt și altele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, sunt mai sus un pic, dar tot dracul ăla e, adică la fel de hidos arată.

    Altfel, binevenite completările tale la lista explozivă.

    RăspundețiȘtergere