duminică, 21 februarie 2010

Ce-aş face dacă aş fi primar?

Păi, n-o să vă aburesc cu vrăjeli ce conţin cuvinte de genul inflaţie, şomaj, pensie, fonduri nerambursabile, proiecte de viitor, parteneriate publice private (cum pana mea e ăsta parteneriat public dacă e privat?) şi alte alea. Nu! Nu m-aş duce la UE cu miloaga şi nici nu m-aş căca pe mine şi nu m-aş pişa pe cetăţenii mei cu fraze de genu' "dom'ne, momentan nu se poate că nu e bani, da' promit că în viitorul cel mai apropiat o să facem." Bun, până acum v-am zis ce n-aş face, de fapt, să trecem şi la chestiuni concrete.

Mi-aş pune semnătura pe foaia aia nenorocită de care depinde construcţia aeroportului şi mi-aş încuraja şi prietenii de la "centru" să fie băieţaşi şi să semneze. I-aş scoate la o bere şi le-aş zice "băieţi, hai semnaţi şi voi nu fiţi căcănari, ce dracu'? Chelner! Încă un rând!"

Apoi aş face un muzeu al sportului braşovean la Baza Olimpia. Ştiu că era acolo într-o vreme Muzeul Sportului Transilvănean. Nu ştiu ce s-a ales de el în prezent. Dacă o mai exista, excelent, băgăm bani în el să-l facem cel mai tare din România, apoi mai băgăm nişte bani să-l facem cel mai tare din Europa.

I-aş împinge de la spate pe ăştia de la Steagu' să-şi facă muzeu pentru echipă. Sau i-aş susţine pe cei din Liga Suporterilor Stegari cu chestia asta. Le plătim noi, primăria, chiria sediului până ce Liga va putea autosţine financiar chiria sediului.

Pentru că voi fi un primar pentru care cultura şi istoria oraşului în care s-a născut e pe primul plan, voi demara un proiect cu băieţii de la IAR Ghimbav pentru construirea unui avion de vânătoare IAR 80 în stare de a zbura, nu doar de a sta la poze în muzeele din Bucureşti. Primăria va face rost de bani, IAR-ul va pune la dispoziţie un hangar, utilajele şi planurile de construcţie. Iar la viitoarele mitinguri aviatice IAR-ul va face senzaţie.

Pentru că voi fi un primar ce-şi propune să intre în istoria oraşului prin numărul de muzee construite (ştii, eu consider că muzeul este o poartă în timp) şi nu prin numărul de giratorii, o să fac, cu ajutorul consilierilor mei, un Muzeu al Aviaţiei. Păi ce dracu'? La Braşov s-a construit unul din cele mai tari avioane de vânătoare din lume din al Doilea Război Mondial, avem un braşovean, la origine sas, care era un fel de Top Gun interbelic. Avem un paraşutist care e cel mai tare din lume. Avem elicoptere periculoase, avem Transilvaershow. Avem cu ne lăuda!

M-aş ocupa şi de cinstirea cum se cuvine a eroului martir Liviu Cornel Babeş. Domnul Meluş Negrescu, cel care a compus un cântec pentru Liviu Babeş şi care i-a făcut şi site, a avut o idee genială. Aceea de a construi, fie pe Tâmpa, în locul statuii lui Arpad de la 1800 şi ceva, fie în parc, în locul monumentului ostaşului sovietic, o statuie destul de mare reprezentând una din sculpturile lui Liviu Babeş, "Icarul".

Ce-aş mai face, ce-aş mai face...? Hmmm.... a, da! Aş susţine proiectele mişto ale ălora din Consiliul Judeţean, cum ar fi Mocăniţa şi chestiunea Cetăţii Râşnov. "Tu eşti primarul Braşovului. Ce treabă ai tu şi ce ai putea face tu pentru Râşnov?" Pile, mânca-v-aş gura. Pile şi cunoştinţe la nivel înalt. M-aş folosi de ele la maxim pentru a fi sigur că Râşnovul nu piere din cauza corporatiştilor imbecili. Adică nu a fost distrus de turci şi-l facem noi praf? Apoi, mai e şi o chestie de apreciere. Aşa cum zonele din împrejurimi depind de Braşov, aşa Braşovul depinde de ele.

No, gata pe seara asta. Zilele următoare o să vă prezint o idee pentru care făceam pe dracu-n patru a o pune în aplicare dacă eram primarul oraşului în timpul acestui "Braşov 775".

7 comentarii:

  1. Aștept deja să candidezi. Mă duc să-mi fac tricou cu „Dobrică primar”.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Camil
    Ăla-i cuvântul magic.

    @Andrei
    Bun, bun, am deja un vot, hai că-i bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. da kiar ai o kestie pt muzee...booon, am inteles..atat pt seara asta, ast s vad ce idei mai ai...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Nico
    Studenții și Universitatea sunt următoarele priorități pe listă.

    RăspundețiȘtergere
  5. bine zis, Răzvane! Mi-am permis libertatea de a prelua şi promova articolul tău. ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. În legătură cu monumentul dedicat lui Babeș, m-am răzgândit: în locul Icarus-ului lui Babeș, să fie o replică fidelă a monumentului lui Iisus din Rio de Janeiro, al cărui chip o fost realizat de sculptorul român Leonida, monument care nu poate să șadă altundeva decât pe vârful Tâmpei. Iar muzica făcută de mine nu e un chiar un cântec ci un poem simfonic pe tema melodiei lui Mancini „Șarade”.

    RăspundețiȘtergere