miercuri, 16 septembrie 2009

Semne că banii te-au schimbat

Sunt semne destul de evidente dar tranziția de la om simplu la cea de de bani-gata se face, de cele mai multe ori, pe nesimțite.
Ce făceai înainte de a avea banii pe care acum îi întorci cu lopata? Ieșirea la bere, de cele mai multe ori, însemna câteva bidoane cu bere și statul pe marginea bordurii cu băieții sau un bar ieftin. Din când în când, cu vreo ocazie foarte specială, te încumetai și mergeai la o terasă sau un bar simandicos din centru. Îi priveai pe cei de acolo altfel. Erai străin de lumea lor.
Cluburile exclusiviste nu erau de tine. Simțeai că nu e locul tău acolo, printre atâția snobi. Așa că puneați toți bani, mergeați la prietenul cu apartamentul cel mai mare și făceați acolo discoteca voastră. Astea îți erau suficiente.
La serviciu mergeai cu autobuzul, troleul sau tramvaiul. Dădeai bani pe un abonament dar stăteai în picioare. Obişnuiai să dai locul oamenilor mai în vârstă. Nu te deranja asta.
Te simţeai un boem. Simţeai că eşti într-un fel aparte faţă de toţi ceilalţi pe care-i vezi pe stradă. Poate erai. Poate mai erau şi alţii ca tine. Prietenii tăi erau ca tine.
Dar, brusc, ceva s-a întâmplat. Din omul mulţumit că are bani de-o bere în buzunar ai ajuns altfel. Dintr-o dată nu-ţi mai plăcea gustul halbei cu Ciucaş. Simţeai că nu mai este atât de comod să stai în picioare în autobuz sau în aglomeraţie. Ce naiba s-a întâmplat? Ai dat de bani. Ai dat de mulţi bani. Nu ştiu cum ai reuşit să faci asta, fiecare cu metoda şi norocul lui, dar acum ai bani, foarte mulţi bani. Ieşi cu băieţii în oraş şi le faci cinste. Ei îţi mulţumesc dar îţi spun că nu e la fel ca berea băută cufundaţi în canapea sau stând pe bordură într-o zi de vară. Zâmbeşti cu subînţeles când auzi asta şi consideri că venit momentul să găseşti prieteni de nivelul tău. Sărăntocii ăia care au fost lângă tine mereu nu mai sunt buni. Plus că-ţi strică imaginea elegantă ce este în curs de formare. Apartamentul nu mai e o opţiune, e chiar degradant. Unde-s barurile alea pentru băieţi adevăraţi din centru? Le-ai găsit, nu? Excelent!
Ai renunţat şi la transportul în comun. Ai maşină acum. Una mare şi puternică. Eşti mai grăbit acum. Parcă pe autobuz aveai mai multă răbdare şi priveai viaţă din altă... viteză. Dar asta e deja istorie. Trebuie să-ţi trăieşti viaţa, ce naiba!? Nu cumva tu erai ăla care-l claxona de zor la trecere de pietoni pe boemnul ce trecea strada cu privirea în gol, nu? Parcă am mai văzut filmul ăsta dar cu alţi actori.
Uite-ţi vechii prieteni. Stau la colţul străzii. Glumesc, râd, se pare că pun ceva la cale. Nu îi întrebi despre ce e vorba? Aşa, curaj. O, nu. Nu te-au inclus şi pe tine în plan pentru că ştiau că mergi la Snagov? Ghinion. Dar nu-i bai, stai liniştit. Când ajungi la Snagov poţi sări în lac în zorii zilei. Apa rece îți va face bine.

3 comentarii:

  1. E faină comparaţia, dar parcă prea drastică şi se încheie brusc. Ideea este să nu ajungi acolo, să te schimbi aşa cum spui, iar apoi să cazi brusc înapoi sau... de fapt, mai jos. Clar, ar fi apa mult prea rece la Snagov...

    RăspundețiȘtergere
  2. @ionutu
    Nu pot sa zice că m-a supărat cineva recent. Articolul ăsta e doar o refulare a unor chestii observate pe parcurs la oameni mai mult sau mai puțin apropiați mie.

    @Marius Ola
    Exact, asta-i ideea principală. Știu că pare prea drastică comparația, exact asta am și dorit, n-am dorit să cosmetizez ideile.

    RăspundețiȘtergere