joi, 24 septembrie 2009

Nu dorm

Până la lansarea celor două scurtmetraje, lansez și un site. Mă rog, un fel de site întrucât găzduirea este oferită gratis şi eu nu trebuie decât să înţeleg şi să aplic nişte noţiuni de bază pentru ca acest site să arate cât de cât acceptabil. A, despre ce e site-ul? Despre IAR 80. Ce e IAR 80? Păi ruşine dacă frecventezi blogul cu "braşoave" şi nu ştii ce-i IAR 80. E avionul românesc de vânătoare ce a zburat pe cerul Europei în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost construit la Braşov, în zona unde acum este fosta Uzină Tractorul şi înainte de vă lăsa pradă prejudecăţii care vă îndeamnă să credeţi că ce este românesc este automat şi de căcat (parcă aşa era vorba asta, nu?), aflaţi că avionul ăsta era în perioada anilor 1939-1942 pe locul 4 în lume din punct de vedere al performanţelor. Ne depăşeau doar nemţii cu al lor Messerschmitt şi britanicii au ale lor Hurrican-uri şi Spitfire-uri. Franţa, SUA, Italia, Rusia? Aveau cu ce dar nu suficient.

Din punctul meu de vedere IAR 80-ul este o parte foarte importantă a istoriei noastre şi despre acest avion ar trebui să există măcar o lecţie în fiecare manual de istorie. Ar trebui să fie o mândrie naţională în schimb pentru marea majoritate a oamenilor şi chiar a unora ce se pretind experţi în ale istoriei IAR-ul nu este decât un subiect care provoacă un zâmbet ironic.

Revenind la site-ul IAR-ului, există şi o secţiune foto şi video unde puteţi vedea atât poze extrem de rare cu IAR-ul cât şi montaje video în care IAR-ul "pluteşte" pe cer. Momentan tot adaug material pe site (atât informaţii cât şi multimedia) şi urmează să deschid printre celelalte pagini ale site-ului o pagină... cum să-i zic, un fel de FanZone. Oricum, urmează să mă mai gândesc la nume dar vă asigur că o să fie ceva cel puţin interesant.

Cam atât cu prezentarea, vă invit să vizitaţi site-ul www.iar80.webs.com şi, dacă vă place şi vreţi să contribuiţi la răspândirea ideii aveţi mai jos şi un banner pe care îl puteţi afişa pe pagina voastră. Cer senin tuturor!


2 comentarii: