marți, 8 septembrie 2009

De ce nu putem fi prieteni?

De ce atâta ură? Chiar nu mai e loc de înțelegere în lumea asta? Maghiarii din Harghita, Mureș și Covasna vor autonomie teritorială, iar noi le răspundem prin "luați muie, că autonomie nu vă dăm." De ce n-am putea să ieșim la o bere cu cei ce se vor autonomi (facem noi cinste cu berea) și să-i convingem că le e mai bine cu noi decât fără noi? De ce trebuie apelat și de o parte și de cealalta la vorbe dure și declarații războinice. Nu vă ajunge cât sânge s-a vărsat? Cu ce credeți că veți fi voi mai buni dacă omorâți un ungur? Sau cu ce crezi tu, maghiare, că vei fi mai bun dacă omori un român pentru iluzoria ta autonomie? Chiar credeți că e așa de glorios să mori pentru țară? Eu nu știu să răspund la întrebarea asta pentru că nu am fost pus niciodată în situația de a alege dacă vreau sau nu să mor pentru România. În mintea mea, totuși, mereu îmi spun că aș fi dispus să fac asta. Dar haideți să vă scriu ce mi-a zis bunicul meu, om care la viața lui a eliberat Chișinăul și Cernăuțiul și apoi a luptat la Odessa, în Caucaz, la Stalingrad pentru a se duce mai apoi spre Vest, în Ardeal, în Tatra și la Viena. Deci oleacă de atenție la ce mi-a zis bunicul: "Mă gândeam doar la momentul când o să fiu iarăși acasă. Mă gândeam dacă o să-mi revăd vecinii și prietenii din sat ce luptau în alte regimente. Cu lucrurile astea în minte luptam și omoram, pentru ca voi să nu trebuiască să faceți ce-am făcut și eu."
Nu sunt pentru obținerea autonomiei de către Ținutul Secuiesc (în caz că mințile voastre înguste v-au făcut să credeți așa), cum nu sunt nici pentru izbucnirea unui conflict armat. Da, da, conflict armat, ai citit bine. Ce te miri așa? Mai citesc și eu forumurile frecventate de oameni care prin naționalism înțeleg doar faptul că trebuie să urăști o nație mai mult decât îți iubești țara. Mai văd și paginile voastre de pe YouTube, unde 7 clipuri din 10 sunt "cu dedicație pentru dușmani." Nimic, niciodată, nu se poate rezolva prin ură. Când mergeți în Sântul Gheorghe și vânzătoarea de la chioșc vă răspunde în maghiară, zâmbiți-i, își va schimba prejudecata despre noi și n-o să mai vrea autonomie.


2 comentarii:

  1. Sunt radicalişti şi de-o parte şi de alta. Naţionalismul dus la extreme nu aduce nimic bun. Eu am trăit prin zona maghiarizată a ţării, câţiva ani buni, însă oamenii de rând nu sunt deloc şovini, sunt plăcuţi şi calzi. Chiar dacă eram puţini români, asta nu ne împiedeca să ne înţelegem cu restul. Cred că tevatura asta cu autonomie este doar apă de ploaie electorală. Să mai primescă şi UDMR un loc lângă ciolan. Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine zici că totul e o stratagemă a UDMR de a se pune la căldurică însă e periculos faptul că prin discursurile lor cu tentă iredentistă dau apă la moară extremiștilor din ambele tabere și se pot crea foarte ușor disensiuni între românii și maghiarii din Ținutul Secuiesc.

    RăspundețiȘtergere