luni, 20 iulie 2009

Carol Anastasescu și "Carul de Foc"

Fiind Sfântul Ilie, patronul spiritual al Aviației Române, am zis să marchez într-un fel această zi prin a vă prezenta un pilot de vânătoare din al Doilea Război Mondial a cărui acțiuni dintr-o zi de august 1943 se aseamănă într-un fel cu imaginea celui ce ține sub aripa sa aviatorii români.
Legenda Sfântului Ilie spune că acesta și-a omorât ambii părinți la îndemnul divolilor. Și-a răscumpărat această greșeală prin diferite metode, drept pentru care Dumnezeu l-a iertat și l-a ridicat la cer într-un car cu roți de foc tras de mai mulți cai albi. Sfântul Ilie a primit sarcina de a "vâna" diavolii care trăiau pe nori. Și când aceștia fugeau pe pământ pentru a se ascunde prin păduri, în copaci, și pe sub streașina de la vreo casă, Sfântul Ilie trimite fulgere pe pământ pentru a nu scăpa pe nici unul și a-i face să plătească pentru păcatul l-a care l-au îndemnat. Cam asta ar fi așa foarte pe scurt și la obiect despre Sfântul Ilie.
Carol Anastasescu, de cealaltă parte, s-a ridicat la cer prin voia lui, la bordul unui IAR-80 înmatriculat cu un număr care sună destul de ameninățător, zic eu, 222. S-a ridicat la 1 august 1943 laolată cu sute de aviatori români și germani pentru a-i vâna pe "dracii" de peste Ocean, americanii. Peste 150 de bombardiere B-24 au întunecat cerul României atunci cu misiunea precisă de a lovi și nimici zona petroliferă din Ploiești.
Odată luat contactul cu atacatorii Carol Anastasescu reușește să doboare un prim bombardier, trecând apoi la un nou atac. Avionul său este în lovit. În carlingă începe să se declanșeze un incendiu, iar armele avionului nu mai funcționau. Sesizând dificultățile avionului românesc, un B-24 se desprinde din formația invadatoare și se îndreaptă spre șubredul IAR pentru a-l pune la sol odată pentru totdeauna. Puternic înarmatul bombardier american deschide focul cu toate mitralierele din față. Este o minune numai faptul că avionul lui Carol Anastasescu nu s-a dezintegrat atunci în aer de la loviturile primite. Plin de răni, aviatorul române reușește cu un ultim efort să vireze ușor spre stânga punând IAR-ul pe direcția bombardierului. Americanii sesizează intenția românului și încearcă să degajeze. Inutil. IAR-ul "222" se înfinge cu motorul în "capul divolului" transoceanic. Se desprinde cumva din epava zburătoare și planeză spre sol. B-24-ul se spulberă de pământ.
Mi-am permis libertatea de a-i numi "diavoli" pe invdatorii cu patru motoare întrcât în acel raid au provocat mai multe victime în rândul civililor decât asupra rafinăriilor Astra, Steaua Română sau Vega.
Carol Anastasescu devenea unul din așii Operațiunii "Tidal Wave" (numele de cod al misiunii) cu două bombardiere doborâte. Pe lângă aceste victorii confirmate, sublocotenentul aviator Carol Anastasescu avea să mai reușească și două victorii probabile.
În final, un scurt filmuleț despre o poveste pe care toată lumea ar trebui să o cunoască.


GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu