joi, 30 iulie 2009

Brashowliwood, Motor Stadt și Kronapoli

Brașovul este noul Detroit. Nu se fabrică mașini aici ci acestea sunt incendiate. Numai anul trecut vreo 12 mașinuțe au fost făcute torțe. Recent, un Mercedes a avut și el aceeași soartă. Ori din răzbunare ori pentru a lua bani grei din asigurare. Una din două. Cred că a doua. Într-o altă parcare, alte trei mașini au fost puse "în lumina reflectoarelor". Opel-ul n-avea asigurare. Păcat.
Prefectul Brașovului este un corupt. Îl cheamă Ion Gonțea. Parcă are și nume de căcănar, ce-i drept. Nicolae Paraschiv, care a fost maior în cadrul Securității la viața lui și a torturat revoluțioanarii din noiembrie '87 e tot pe acolo, pe la vârf. E secretar general la Primărie.
În centrul orașului se organizează flagrante pentru dilării de droguri, ca-n filme, băi. Flagrantul eșuează. "Băieții veseli" fug, poliția după ei. Prind unul sau doi din trei și fac rost doar de 800 de grame de droguri și mașină. Vi-l imaginați pe șeful Poliției nervos pentru eșuarea acțiunii și pocnind un ziarist dornic de o declarație (chestia asta nu s-a întâmplat, dar ar fi fost fain să se întâmple).
Gribenco, Gorbunov, Moisin etc. etc. ... crema lumii interlope din Brașov. Îs așa de multe pizzerii în Brașov că sunt chiar curios dacă vreunul din ei e patron pe undeva, doar așa, ca să fie scenariul complet.
Ladislau Vankay pune barieră pe podul de la Dârste (e terenul lui, ce-i drept, deci poate să facă ce-l taie capul acolo), face grătare cu prietenii (și eu care credeam că un grătar pe ploaie e o experiență extremă) și orchestrează teatru în aer liber jucând rolul de deținut. Chiar se aranjase tipul cu haine, bilă la picior etc. Păcat că nu l-au inclus și pe el cei de la Watumi în programele artistice. Stai așa, n-aveau cum pentru că poliția chiar l-a făcut pușcăriaș. Se pare că pizzerii-le lui Gribenco și ăilalți de mai sus au harul de a-i ține pe polițiști la depărtare. De fapt, cui dracu să-i mai trebuiască pizzerie când tu ești dat în urmărire generală și stai într-o casă colț în colț cu secția de poliție și nici dracu nu se interesează de soarta ta?
Toamna trecută doi oameni au murit într-un jaf armat. La o farmacie s-a lăsat din nou cu victime nevinovate. De curând, undeva în Steagul, s-a mai jefuit o bancă. Noroc că nu s-au mai ridicat și alții oameni nevinovați la cer.
Primăria duce un Război Civil Rece (cred că e premieră mondială genul ăsta de conflict) cu Consiliul Județean. Scripcaru și Căncescu sunt maeștrii de ceremonii. Sabotaje diplomatice peste sabotaje. Intervenții de stopare a diferitor proiecte, presiuni psihologice, manipualre, ură ,lipsă de bun simț și de respect față de cetățenii orașului.
Din tot acest Univers al unui altfel de Brașov se distinge domnul Botorog, protestatarul orașului. Prezență simpatică și permanentă în față Prefecturii și cu mesaje ingenioase ("Scripcaru e un bou, mi-a luat vacile!") acesta este singurul care are harul de-a stârni un zâmbet. Desigur, se spune că el este arma psihologică achiziționată de Căncescu pentru a destabiliza buna dispoziție a funcționarilor Prefecturii, dar pe cine mai interesează dacă tipul e sau nu e plătit să fie prezent de peste 5 ani la datorie? El mereu ne face să zâmbim și n-a deranjat niciodată pe nimeni. Ba chiar, o dată, l-am văzut pozându-se cu niște chinezi.
Ceilalți ne fac să le pomenim morții, să invocăm diferite părți anatomice și să felgmăm în urma lor.
No, astea fiind scrise, haideți la Brașov, că aveți ce vedea în afară de Biserica Neagră.

3 comentarii: