joi, 30 iulie 2009

Brand-uri Moldovenești

Pentru că am avut (încă mai am) destule tangențe cu Moldova mă bag ca să-mi dau cu părerea despre alții. Sper să nu mi-i pun pe urmașii lui Fane il Grande în cap.
Amu - Acest amu e un fel de servus în ceea ce privește notorietatea de care se bucură, însă înseamnă cu totul altceva. "Tradus" înseamnă acum. Este folosit și în alte regiuni din România, însă dacă n-ai auzit un moldovean spunându-ți amu vin n-ai auzit încă nimic. Aceștia mai folosesc și o formă derivată și anume amu ia. Asta înseamnă chiar acum. Prima dată când am auzit această a doua formă, mic fiind, am rămas cu ochii bulbucați crezând că e vreun alt fel de a spune... mă rog, știți voi ce.
Du-ti băi d'aici-ișa! - exclamație ce poate merge pe două sensuri. Este folosită mai ales de către fete, în special cu conotația negativă. Exemplu: doi adolescenți la discotecă. "Și fași frumoaso? Ti fac la un dans?" Du-ti băi d'aici-ișa! după care fata încearcă să conceapă o replică prin care să dea de înțeles că se lasă greu.
Ștefan cel Mare - cel mai mare român al tuturor timpurilor în urma concursului de la TVR de acu ceva ani (și eu îl consider la fel). În timpul domniei sale de aproape de 50 de ani a făcut din micuțul stat moldovean o forță militară dar a și contribuit la dezvoltarea culturii moldovenești. Mănăstirile din Nord sunt mărturia cea mai puternică în acest sens.
Iași - Vaslui - derby-ul fotbalistic, cultural, social și economic al zonei. Ieșenii și vasluienii se urăsc de moarte. Nu înțeleg de unde rivalitatea dintre cele două orașe, dar e bine venită, se mai animă spiritele.
Pinalti - sau cunoscut și sub numele de Gheorghe Ștefan, primar, patron de echipă, mentor și guru. Pinalti este cel sub bagheta căruia orașul Piatra Neamț a renăscut. Presimt că de anul ăsta "axa" Iași-Vaslui-Neamț va fi un punct de atracție maximă.

2 comentarii:

  1. e he heeee...da mai sunt si multe altele. Harbuz, păpuşoi şi o groază de expresii pe care noi le folosim zilnic: dormi ca porcu-n păpuşoi (te prefaci că dormi), faci pe-a niznaiu (faci pe-a prostul adică)iar ca metodă de salut se sare direct la "da' ci faci uăi?".Pentru replica "du-ti băi d-aici-işa" sinonimul utilizat frecvent e "chişc-o di aici câ ti cotonogesc!!!" .

    RăspundețiȘtergere
  2. Clar că sunt mult mai multe "branduri", dar am zis să mă limitez la 5 pt fiecare zonă în parte.

    "chişc-o di aici câ ti cotonogesc!!!" . :))

    RăspundețiȘtergere