vineri, 24 iulie 2009

Brand-uri Ardelenești

De ce brandu-uri ardelenești și nu din altă zonă a României? Pentru că sunt ardelean, de aia.
Așadar, fără a da o definiție exactă a ceea ce înseamnă brand și mergând pe principiul că știm ce-i ăla și cam cu ce și cum se mănâncă, să trecem la... branduri.
Servus - cel mai de notorietate brand din această zonă a României. Este o formă de salut pe care ardelenii o folosesc atât la întânirea cu cineva cât și la despărțire. Cuvântul în sine provine din latină și ar înseamnă ceva de genul "la dispoziția dumneavoastră!" Așa că... servus!
Din păcate sunt tot mai puțini ardelenii care folosesc această formulă ca și salut (cel puțin în Brașov așa e situația), cei mai mulți, mai ales tinerii, preferând cosmopulitul "bună!"
No, bine! - formulă folosită pentru a exprima atât aprobarea cât și resemnarea. Diferențierea este dată de intonație iar acel no îi dă tenta ardelenească.
Avram Iancu - revoluționarul de la 1848 este o figură marcantă în istoria noastră. O expresie celebră folosită de Avram Iancu înainte de a pleca la luptă era: "no, hai!" Expresie simplă însă plină de însemnătate sufletească. În aceste două cuvine regăsindu-se toată determinarea și abnegația ardelenilor de pretutindeni. Uitați-vă la o poză cu Avram Iancu și imaginați-vă cum strigă și vă veți umple de adrenalină.
Tulai, ce fain! - expresie folosită pentru a evidenția o avansată stare de exuberanță, entuziasm, satisfacție și chiar... ebrietate.
No, dacă-i musai, ham! - lătrat specific câinilor din Ardeal, în special celor din zona rurală. Atunci când ajungeți prin Ardeal veți observa că nu sunteți lătrați de câini chiar de la primul contact vizual. În eventualitatea în care aceștia vă latră, într-un târziu, lătratul trebuie interpretat precum stă scris la început.

Va urma...

2 comentarii:

  1. Desi sunt brand-uri ardelenesti sunt si multi moldoveni care le folosesc pentru ca suna bine. Plus ca acum e la moda sa folosesti regionalisme din tara noastra si sa mai lasi la o parte englezismele deja expirate.
    Si inca o chestie... Moldovenii (cel putin iesenii) beau Servus (berea).:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi e mai bine așa, măcar acuma au început să spună "fain" și au renunțat la agasantul "cool".
    Cât despre bere, știu, am văzut-o prin căminele din Tudor.

    RăspundețiȘtergere