joi, 28 mai 2009

Impresii despre Ziua Eroilor

Ziua a început devreme. După ce maică-mea a plecat la biserică m-am dat şi eu jos din pat, am scos tricolorul şi l-am arborat la balcon. N-o să fiu ipocrit. Într-un fel am o oarecare satisfacţie că am fost singurul de pe toată strada care a pus steagul la geam, dar am şi o urmă de regret pentru că asta înseamnă că prea puţin ne mai aducem aminte de sărbătorile noastre şi să-i cinstim aşa cum se cuvine pe cei care, vrând nevrând, au murit pentru pământul ăsta, "bun şi frumos". (ghilimelele nu sunt pentru a sublinia vreo ironie ci pentru că este o replică rostită de Amza Pellea în filmul Decebal). Pornit-am apoi spre Cimitirul Militar din Şprenghi. Nu mai fusesem niciodată acolo aşa că nu ştiam exact la ce să mă aştept şi nici prea exact cum să ajung acolo. Sosesc la destinaţie cu vreo jumătate de oră înaintea începerii festivităţii propriu-zise. Spre surprinderea mea, în faţa bisericii erau foarte mulţi copii. Alţii în uniforme, alţii la liceu.


Câteva cadre militare se agită pentru a pune la punct ultimele detalii. Eu urc pe un deal din faţa impozantului Cimitir al Eroilor de unde pot vedea, asemeni lui Napoleon, foarte bine toate mişcările de "trupe".


Zăresc şi doi profesori de la facultate. Unul din ei este purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea parcă se numeşte, n-am cursuri cu el, dar îl văd des pe holurile din Corpul T. Celălălt profesor este Claudiu Coman, cu el fac ceea ce se numeşte comunicare politică. Tip jovial şi glumeţ la cursuri, m-a surprins prin prezenţa lui acolo. Îmi place să cred că patriotismul l-a îndemnat să ia drumul Temeliei şi nu vreo sarcină de partid. Începe şi ceremonia. Se face obişnuita slujbă după care se trece la momentul depunerii de coroane. PD-L, PNL, PRM, PC, UDMR au fost partidele politice ce au depus coroane. Nu ştiu cum se face că doar momentul în care PD-L a depus coroana a smuls ropote de aplauze. Brigada 2 Sarmizegetusa, SRI Braşov, Academia "Henri Coandă", Poliţia Comunitară, "15 Noiembrie 1987" şi alte instituţii au depus şi ele coroane. Apoi a urmat defilarea Gărzii de Onoare. Defilare frumoasă ce a fost pe placul asistenţei, mai ales a copiilor. Prea multe poze n-am pentru că am preferat să filmez mai mult. Cât de curând poate o pun şi câteva fragemente.
După ce toate festivităţile au luat sfârşit nori negri s-au abătut asupra oraşului anunţând sosirea unei ploi binevenite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu