duminică, 12 aprilie 2009

Steme, embleme, mascote şi dedicaţii

Revin cu un nou articol despre însemnele de pe avioanele piloţilor români din al Doilea Război Mondial. În cele ce urmează veţi vedea embleme ale grupurilor de vânătoare şi de bombardament ce cu siguranţă vă vor aduce zâmbetul pe buze. Aşadar, mai jos aveţi "mascota" Grupului 6 Vânătoare, grup condus de legendarul Dan Vizanti (ucigaşul de bombardiere). Poza o deţin prin amabilitatea fiicei eroului, Ana Maria Vizanti.

Dacă ar fi să compar următoarea emblemă cu cea a Grupului 1 Vânătoare, tind să cred că ea aparţine vânătorilor Grupului 7. Cifra şapte combinată cu litera "V". Aceasta ar fi o a doua emblemă ce a reprezentat vânătorii Grupului 7 după cea a lui Donald.
Avionul a aparţinut slt. av. Costin Georgescu, mai jos aveţi emblema în detaliu


Următoarea emblemă este una foarte frumoasă, pictată pe un Heinkel 112B ce aparţinea Corpului 3 Aerian folosit pentru antrenamentul piloţilor ce făceau trecerea pe Messerschmitt 109. Acest avion a fost staţionat la Focşani.
Heinkel "Floare-de-colţ"

Pe lângă căţelul ţinut în braţe de Dan Vizanti la începutul articolului, Grupul 6 Vânătoare a beneficiat şi de o emblemă pictată ce-i drept, nu pe toate avioanele unităţii. Este vorba despre Bambi. Însă, spre deosebire de acel Bambi de pe avionul lui Tache Baciu, pe avionul lt. av. Mircea Dumetrescu Bambi "stă" la o şuetă cu cloşca şi puii de aur.
Triunghiul alb înseamnă Sqn Co. Din ce am putut deduce din informaţiile găsite Sqn Co ar însemna Comandant de escadrilă (squadron commander) sau lider de escadrilă. Se poate totuşi să greşesc.

Urmează să faceţi cunoştinţă cu un avion... cu atitudine. Este vorba despre IAR-ul lt. av. Vasile Stana membru al Grupului 8 Vânătoare. Desenul nu este emblmea Grupului (pe care o puteţi vedea în articolul acesta), este un desen personal al aviatorului.
I.A.R. "Cap-de-mort"

Urmează Grupul 5 Vânătoare. Emblema acestui grup este pe cât de simplă, pe atât de sigestivă. Pe coada avionului, într-un cerc alb, era pictat tricolorul românesc. În primul articol pe această temă a simbolisticilor Forţelor Aeriene Române îl puteţi vedea pe Goofy, mascota Grupului 5. Avionul de mai jos aparţine adj. av. Aldea Cerchez, doborât la 2 iulie 1941 de către anti-aeriana sovietică.
Heinkel 112 "Patriot"

Acum să trecem la "lucruri grele". Bombardiere! Prima tură o vom "da" într-un avion de fabricaţie polonez, PZL 23. Veţi constata, cu această ocazie, că românii noştri ce luptau în înaltul cerului aveau o pasiune pentru "capetele de mort". Iată mai jos un PZL al Escadrilei 73 de bombardamnet.
Se poate observa mai sus schiţa unei broscuţe ţestoase. Dacă acel "cap-de-mort" era simbolul grupului sau doar un desen personal şi broscuţa adevărata emblemă, ei bine... simple detalii.
Următorul PZL 23 al Escadrilei 73 are o emblemă foarte simpatică: o "troikă". Asta cică ar fi de inspiraţie rusească şi înseamnă sanie sau trăsură trasă de trei cai. Fiind un avion de bombardamnet poartă şi o dedicaţie pe măsură: "Lest 100kgr". Lest înseamnă "încărcătură formată din nisip, pietriş, plumb etc. care asigură stabilitatea navelor de apă sau aeriene; balast, savură." Ţinând cont de faptul că avionul transporta bombe, nu e greu să înţelegem această aluzie, subtilă de altfel.

Următorul PZL 23 este din aceeaşi Escadrilă 73, înmatriculat cu numărul 16. Eu nu-mi dau seama ce reprezintă desenul de pe el, dacă voi aveţi vreo idee, aştept propuneri.
Trecem de la PZL-uri la alt bombardier polonez, Potez-ul. Mai precis Potez 633.
Cirip!

Sâc-sâc şi o vrabie sau muscă pictată sub mitralieră

E drept că aceste desene nu se pot compara cu cele de pe avioanele americane, cu domnişoare mai mult sau mai puţin dezbrăcate sau cu guri de rechini mai larg sau mai puţin larg deschise. Nici nu ar avea cum din moment ce americanii zburau misiunile cu "normă" în timp ce ai noştri au zburat de la începutul războiului până la final. Nu încerc să caut scuze, e doar un răspuns pentru cei care poate văd aceste poze şi spun: "astea-s de căcat! să vezi americanii ce mişto le făceau." În fine, ideea e că la bătălii aeriene avem superioritate în faţa americanilor, aşa că... sâc-sâc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu