luni, 30 martie 2009

Premiere "stegare"

Cu ceva timp în urmă am ajuns accidental pe site-ul clubului englez Everton în momentul în care se desfăşura "săptămâna istorică" a clubului (Everton F.C. history week). Printre alte informaţii interesante cu iz de fotbal dominat de romantism şi gentlemeni era şi o listă cu premiere legate de clubul de pe râul Mersey. Şi credeţi-mă, lista nu era scurtă. Lucrul acesta m-a determinat să caut prin istoria clubului de sub Tâmpa şi să descopăr premierele Steagului în fotbalul românesc. Că sunt multe, că sunt puţine, important e că noi le-am făcut primii.

  • Steagul Roşu Braşov este prima echipă românească de fotbal ce cucereşte un trofeu internaţional, Cupa Balcanică Intercluburi. Această performanţă se realiza la 15 noiembrie 1961 după victoria cu 4-2, în deplasare, la Levski Sofia.

    Gheorghe Fusulan primind trofeul Cupei Balcanice Intercluburi din partea organizatorilor
  • Steagul Roşu Braşov este prima echipă românească de fotbal care, după cel de-al Doilea Război Mondial mergea în Basarabia pentru a efectua un turneu de pregătire. Acest eveniment se întâmpla în 1955, iar fotbaliştii braşoveni au fost întâmpinaţi în gara din Chişinău, la ora trei dimineaţa, de sute de români basarabeni.
  • "Stegarul" Emanoil Haşoti este primul fotbalist născut în afara graniţelor României (14 septembrie 1932, Kavarna, Bulgaria) care a evoluat pentru echipa Naţională a ţării noastre. Pe 8 noiembrie 1959 acesta debuta în Naţională contra Bulgariei, victoria revenind României cu 1-0.

Emanoil Haşoti
  • Silviu Ploeşteanu este primul antrenor care a antrenat concomitent o echipă de club, Steagul Roşu, şi echipa Naţională a României. În anul 1966 termina cu Steagul pe locul cinci în campionat şi ducea România pe locul cinci în turneul olimpic de fotbal de la Tokio, cea mai bună performanţă a Naţionalei noastre la Jocurile Olimpice.
  • Tot de numele lui Silviu Ploeşteanu se leagă şi următoarea premieră. Acesta este primul antrenor din fotbalul Românesc ce atinge borna a zece ani consecutivi (1957-1967) de Primă Divizie pe banca aceleiaşi echipe, Steagul Roşu Braşov.
  • Acelaşi Silviu Ploeşteanu, omul care se suprapune cu istoria clubului nostru, este primul antrenor din România care rămâne timp de 20 de ani consecutivi pe banca aceleiaşi echipe (1948-1968).

Silviu Ploeşteanu
  • Primul portar străin care a evoluat în România este albanezul Ilir Bozhiqi. Acesta a jucat pentru F.C. Braşov timp de patru sezoane (1991-1995). "Perioada petrecută în România a fost cea mai frumoasă a carierei mele. Nu pot să uit Braşovul şi colegii pe care i-am avut, pornind de la Şanta şi Ene, şi până la Săvoiu şi Marian Ivan."

Ilir Bozhiqi, în prezent este directorul tehnic al clubului albanez Dinamo Tirana

Acum să facem cunoştinţă cu cea mai nefericită premieră din istoria clubului nostru.
  • Steagul Roşu Braşov este primul club din România ce retrogradează având golaveraj pozitiv. Contraperformanţa se întâmpla în sezonul 1974-1975 când, cu 39 de goluri marcate şi 3o primite (cea mai bună apărare a Diviziei !) în 34 de meciuri, Steagul termina pe locul 16 din 18 echipe. De remarcat că toate echipele de la locul 9 şi până la locul 15, cu excepţia Jiului (locul 14 cu 41-36) aveau golaveraj negativ, chiar şi echipa de pe locul patru de atunci, Sportul Studenţesc, deţinea un golaveraj deloc de invidiat, 48 la 49, dar ei s-au menţinut, iar noi cădeam în Divizia B, la doar un punct distanţă de ultima salvată, CFR Cluj, golaveraj 26 la 34. Ăsta da ghinion!
  • F.C. Braşov este primul club de fotbal din România care a avut un site de internet. Steagu.ro se numeşte acesta şi a luat fiinţă în 1998. Pe lângă informaţii, reportaje, fotografii şi date statistice administratorul de la Steagu.ro se ocupă şi cu diferve acţiuni de marketing menite a da un plus de culoare vieţii suporterilor "stegari". Fularele, ecusoanele şi fanioanele fiind printre articolele promovate de acest site. De asemenea, tot pe Steagu.ro, din luna aprilie, se poate citi şi o revistă on-line dedicată echipei de sub Tâmpa. Aceasta este lunară şi tind să cred că şi cea din urmă inovaţie constituie o premieră în fotbalul românesc.

Acestea sunt premierele clubului braşovean pe care eu am reuşit să le descopăr. Se prea poate ca ele să fie mai numeroase dar, aşa cum spuneam şi la început, multe, puţine, "stegarii" le-au făcut primii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu