vineri, 20 februarie 2009

Simfonia...unui stadion - 1

Cei care merg la meciurile de fotbal sunt văzuţi aproape în unanimitate ca scursuri ale societăţii, elemente anti-sociale de care "oamenii normali" încearcă să se dezică şi eventual să le facă şi vânt din această lume. "Ce spectacol să facă mă suporterii? Vagabonzii ăia! Eu vreau să merg cu copiii şi nevasta, fără să risc a primi vreun obiect în cap şi să privesc spectacolul sportiv." Cam asta e placa generală pe care "oamenii normali" o pun ori de câte ori e în discuţie fenomenul fotbal şi suporterii săi. Mă enervează expresia de "spectacol sportiv" atribuită fotbalului. Fotbalul e o "luptă" ce durează 90 de minute. "De când?" Din totdeauna! Nu vreau să văd în tribune suporteri rivali ţinându-se de mână şi făcând schimb de fulare. Nu vreau să-i văd nici omorându-se între ei. Vreau să-i văd făcând ceea ce ştiu ei mai bine: să cânte, să fluture steaguri şi să imagineze coregrafii. Adică să facă genul acela de lucruri care-i lasă pe "oamenii normali" cu gura căscată şi îi face să spună "ăştia-s de la echipa mea!". Că din când în când mai zboară pumni...face şi asta parte din frumuseţea jocului.

You'll never walk alone
Suporterii echipei Celtic şi cei ai "cormoranilor" sunt cei care au adus pe scena fotbalului acest cântec ce a fost preluat mai apoi şi de o serie de echipe de pe continent, din Belgia, Olanda şi Germania mai ales. Aşadar, mai jos, aveţi două mostre a ceea ce înseamnă un cântec cântat cu pasiune şi într-o engleză tipică "working class".

You'll never walk alone cântat pe Anfield Road


You'll never walk alone cântat de cei de la Celtic pe Celtic Park înainte de derby-ul cu cei de la Rangers

Mass-media încearcă să transforme acest cântec într-un fenomen social. Cum mai poate avea farmec un cântec care ar fi cântat pe orice stadion din lumea asta şi cu orice ocazia festivă? N-ar mai avea, pur şi simplu! Andrei Vochin, despre care scriam într-un alt post că încearcă să facă din fotbal o ştiinţă exactă nu se dezice. Iată cum a făcut din You'll never walk alone, imnul Celticilor şi al Liverpuldienilor, o teorie matematică. Jalnic!

Un comentariu: