duminică, 22 februarie 2009

"Romanizarea" Transilvaniei, de Laszlo Tokes

Credeam că sunt doar zvonuri atunci când auzeam că, imediat după Reovoluţia din '89, domnul Laszlo Tokes acuza poporul român de discriminare etnică, atentând la integritatea României. Pe parcurs m-am convins, însă, că nu e deloc aşa. Şi nu doar că Laszlo Tokes, acest aşa-zis revoluţionar, lansa aceste acuze imediat după '90, dar, iată, că suntem în februarie 2009 şi ura pe care acest om o poartă poporului român este neschimbată. Să nu se înţeleagă că urăsc toţi maghiarii. Nicidecum. Doar pe cei care, cum s-ar spune, au ceva cu România. Vă las mai jos un articol apărut în Braşovul Tău din 19 februarie, în care Laszlo Tokes spune că "românii nem corecţi".

Europarlamentarul Laszlo Tokes a condamnat, într-o intervenţie susţinută în limba română în Parlamentul European, "omogenizarea şi romanizarea Transilvaniei prin metoda schimbării artificiale a proporţiilor etnice".

"După alegerile din toamnă din România şi după formarea Guvernului - la fel că în Slovacia - şi în România revine în forţă în viaţa politică instigarea antimaghiară". Această romanizare a Transilvaniei se face prin metoda schimbării artificiale a proporţiilor etnice a afirmat Tokes. "În mod absurd, domnul preşedinte Traian Băsescu a acuzat secuii maghiari de 'epurare etnică'. Paralel cu aceasta, cu ocazia alegerilor pentru Primăria Clujului, foile volante ale 'democratilor' instigau împotriva candidaţilor maghiari folosind aceeaşi calomnie. După decenii de discriminare şi privare de drepturi, cine acuză pe cine?!", s-a întrebat europarlamentarul.

Totodată, Tokes apreciază că aceste manifestări au avut şi efecte pozitive, prin faptul că a făcut ca UDMR-ul să se trezească la realitate privind omisiunile politice legate de autonomie, iar starea de ameninţarea a dus la închegarea uniunii comunităţii maghiare din Transilvania.

Care schimbări artificiale, monşer? N-am auzit de cetăţeni români de etnie maghiară să fie obligaţi să-şi schimbe numele într-unul care să sune pur românesc. N-am auzit de cetăţeni români de etnie maghiară să fie forţaţi să renunţe la limba neamului lor în mod obligat, în favoarea limbii române, aşa cum se întâmplă de exemplu cu românii noştri din Valea Timocului, din Bulgaria. Cetăţenii români de etnie maghiară nu sunt asimilaţi în mod forţat, nu suferă vreun proces de "romanizare" aşa cum, în mod total nejustificat afirmă Laszlo Tokes. Bancul acela cu cine a fost primul în Ardeal îl ştiţi? Îl dedic domnului Laszlo Tokes.

"Legenda spune că primul om care a călcat în Transilvania a fost un ungur. Acesta, mergând atâta drum era obosit şi prăfuit. Aşa că atunci când a dat de Mureş, a descălecat, s-a dezbracăt şi a intrat în apă să facă baie. După o jumătate de ora de înbăiere a ieşit din apă revigorat dar nu a mai gasit nici calul, nici hainele. Era numai un bilet pe care scria: `No, mulţam`fain!. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu