vineri, 30 ianuarie 2009

Ecaterina Teodoroiu versus Ioana d'Arc

Cum se face că aproape tot globul o cunoaşte pe eroina francezilor, Ioana d'Arc, în timp ce Ecaterina Teodoroiu nu e cunoscută nici măcar de întreaga Românie? Zău că mă enervează la culme acest fapt. N-am pretenţia ca întreg mapamondul să înveţe despre "Eroina de pe Jii", dar măcar noi, românii, să ne cunoaştem valorile şi adevăraţii eroi.
Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 14 ianuarie 1894 în satul Vădeni din Târgu Jiu. În octombrie 1916 aceasta se înrolează în Armata Română, pentru a duce mai departe lupta începută de fratele ei, Nicolae, căzut la datorie. În Prima Bătălie de la Jiu, trupele române conduse de generalul Ion Drăgălina reuşesc să respingă puternica ofensivă inamică, iar Ecaterina Teodoroiu se află în prima linie. Ziua de 22 august ar trebui sărbătorită cu foarte mult fast în România, întru-cât la acea dată, în 1917, în timpul luptelor de la Mărăşeşti, Ecaterina Teodoroiu intră de pe câmpul de luptă direct în legendă. "Înainte, băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!". Acestea au fost ultimele ei cuvinte înainte de a fi mitraliată de armata germană. A fost citată prin ordin de zi, pe Armată, pentru curajul şi sacrificiul de care a dat dovadă:
"Ecaterina Teodoroiu a fost la înălţimea celor mai viteji apărători ai ţării sale, pe care i-a trecut prin puterea cu care îşi înfrângea slăbiciunea femeiască, ştiind să dovedească vigoarea bărbăţiei de trup şi suflet şi calităţile întregi ale unui ostaş îndrăzneţ, neobosit şi plin de entuziasmul de a se face folositor cu orice preţ.
Aceea care în vitejia-i comunicativă a murit în clipa în care se descoperea spre a-şi îndemna ostaşii cu vorbele "Înainte, băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine" are drept din clipa aceasta la cinstirea veşnică a tuturor românilor." 22 august 1917, Ordiunul de zi al Regimentului 43/59 infanterie


Un clip de Andrei Popete Pătraşcu

Un comentariu: