miercuri, 28 ianuarie 2009

1935, 1936, 1937, 1938 sau 1939?

În ce an s-a înfiinţat mai exact echipa pe care noi, braşovenii(mă rog, o parte din noi), o iubim atât de mult? Păi după cum vedeţi avem vreo 5(!) opţiuni, iar eu consider că este important să ştim cu exactitate anul în care F.C. Braşov a fost fondat pentru a înlătura odată şi pentru totdeauna hazardul şi "datul cu impresia". Multe cluburi din România îşi cunosc şi data înfiinţării iar pentru suporterii cluburilor respective acea dată este o zi de sărbătoare, pe când noi încă ne lovim de bariera anului.
După cum ştiţi F.C. Braşov fost înfiinţat de muncitori ai fabricii Uzinele Astra Braşov, aceasta fiind şi prima denumire a echipei, U.A.B.. Fabrica a fost înfiinţată în anul 1933 şi era prima fabrică românească de motoare şi vagoane. În perioada interbelică au fost fondate o mulţime de cluburi de fotbal, unele au avut o existenţă de câteva luni sau până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce alte echipe înfiinţate în acea perioadă au reuşit să reziste probei timpului, activând şi în ziele noastre. Bineînţeles că Braşovul nu a putut rămâne imun la acest curent fotbalistic şi pe lângă deja existentele echipe de fotbal, Braşovia(1911), Colţea Braşov (1920) şi Aripile Braşov(1927), în octombrie 1936 este semnat actul de fondare al echipei Uzinele Astra Braşov. Deci, oameni buni, în luna OCTOMBRIE a anului de graţie 1936 a fost înfiinţat F.C. Braşov. De unde cunosc informaţia asta? Într-un săptămânal sportiv local de acum câţiva ani, era un articol despre un domn, în care, printre alte subiecte legate de Steagu', se vorbea şi despre acest lucru. Domnul cu pricina(din păcate nu-i mai reţin numele) vroia să scrie o carte despre istoria echipei noastre, "O istorie în galben-negru" s-ar fi numit cartea, însă din diferite motive, lansarea respectivei cărţi s-a tot amânat. Am tot văzut pe diferite site-uri o sumedenie de ani atribuiţi ca fiind anul înfiinţării clubului, lucru ce nu e tocmai frumos, ţinând cont cât de mândri ardeleni ne pretindem a fi.
F.C. BRAŞOV 1936

2 comentarii:

  1. Servus
    ma bucura rindurile tale... despre tot ce inseamna istoria Brasovului, nu numai despre fotbal... Imi amintesc aici, cind scrii de Steagu' de Adamache, de Pescaru... Cine îi mai ţine minte, cine mai scrie despre ei?...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Îţi mulţumesc foarte mult pentru aprecieri. Îmi pare bine că ceea ce scriu aici este citit şi apreciat şi de alţi oameni. Toate cele bune şi ţie!

    RăspundețiȘtergere