miercuri, 16 noiembrie 2011

Video de la aniversarea a 24 de ani de "15 Noiembrie"

Am fost şi eu să văd care-i treaba cu aniversarea celor 24 de ani care au trecut de la revolta anti-comunistă ce a avut loc în oraşul de sub Tâmpa pe 15 Noiembrie 1987.

Legat de aspectele care spun că revolta a putut avea loc pentru că autorităţile au vrut să vadă care este gradul de pericol de care populaţia este capabilă, îmi permit să am unele rezerve, dar nu să tai acest scenariu de pe foaie complet. Legat de celălalt aspect, că revolta ar fi fost, în fapt, opera unor oameni chiar din sistemul comunist, prin care s-ar fi dorit un fel de lovitură de stat avant la lettre sau cauzarea unei manifestaţii de probă pentru Securitate, ei bine, asta chiar nu o mai cred. Mergând pe această idee, a lucrului din interiorul PCR, se poate afirma că adepţii comunismului au fost de la instalarea lor, în 1947, într-o permanentă stare de aţâţare a populaţiei pentru a vedea cât de mult poate tolera psihicul uman. No, şi că a venit acel 15 Noiembrie 1987, prima mare luare de poziţie în faţa sistemului de după înfrângerea Rezistenţei din munţi în 1961, tot nu e bine? Tot nu e în regulă că, în sfârşit, măcar la Braşov, zeci de mii de oameni au ocupat oraşul pentru a-şi cere dreptul natural la libertate? Dacă nu s-ar fi făcut acest lucru, s-ar fi spus că românii sub Ceauşescu au fost întru-totul lipsiţi de coa'e, dacă s-a ieşit în stradă, coaliţii străine şi surse din interiorul PCR au meritul realizării acelei revolte.

Încerc, în măsura în care pot, să judec obiectiv istoria şi din perspectiva perioadei în care un eveniment a avut loc, nu din perspectiva zilelor noastre. La urma urmei, numai desecretizarea dosarului "15 Noiembrie 1987" va putea pune în ochii prezentului adevărul gol-goluţ.

Până una alta, nişte oameni au ieşit în stradă riscând tot ce aveau (de la bunuri materiale până la viaţă) în numele unei idei şi merită cinstiţi pentru acest lucru. Mai jos, video cu marşul de comemorare a revoltei şi câteva aspecte din Rockstadt, unde Dănuţ Iacob şi Marius Boeriu, participanţi la revoltă, le-au povestit celor prezenţi (în majoritate covârşitoare tineri) despre cum a fost revolta, ancheta, deportarea şi anii care au urmat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu