luni, 1 martie 2010

Muzeul Sportului Transilvănean... undeva într-un beci

Nu în orice beci, însă. Beciul Muzeului de Istorie (Casa Sfatului) are onoarea de a "găzdui" exponatele ce acum câţiva ani făceau vâlvă printre străinezii ce ne vizitau oraşul.

Chiar aşa, era foarte apreciată expoziţia, întreţinută de câţiva voluntari, al cărei sediu era clădirea Bazei Sportive "Olimpia". De altfel, locul ideal pentru o astfel de expoziţie.

Prin 2007, monsieur Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean, a găsit de cuviinţă să renoveze Baza Olimpia iar expoziţia a fost împachetată urmând a fii scoasă din cutii după ce treburie erau gata. Faza e că treburile s-au gătat dar expoziţia n-a mai avut loc în clădirea "Olimpia" din cauza birourilor şi sălilor de conferinţă ce au fost amenajate în locul muzeului.

Cât de redus poate fi cineva încât să considere că mai utile sunt nişte facilităţi administrative decât un muzeu a cărui valoarea depăşeşte orice imaginaţie? Se pare că trebuie să fii redus până la o cotă concurentă Gropii Marianelor ca să împachetezi exponate cu valoare de tezaur şi să le ţii ascunse în diverse locuri pregătit de a le scoate la lumină la "momentul oportun" (înţelegeţi ce vreţi voi prin "moment oportun")
Se vorbeşte acum despre faptul că Muzeul Sportului Transilvănean va fi reactivat, dar nu în clădirea "Olimpia" ci într-un stabiliment aflat undeva pe Aleea de sub Tâmpa. Stabilimentul acesta găzduieşte acum şi sediul Direcţiei de Spot şi Tineret a Municipiului Braşov (nu ştiu exact dacă e Direcţia pe Municipiu sau pe Judeţ).

Clădirea, prin aspectul ei total inestetic, este nedemnă de a găzdui un muzeu unic în România, iar relocarea patrimoniului muzeal acolo constituie o jignire fără margini pe principiul "na d'aici şi ciocul mic!"

Dacă aş fii primarul Braşovului, aş face tot posibiliul şi imposibilul pentru ca muzeul să revină în singura clădire ce merită privilegiul de a-l găzdui, "Olimpia". M-aş asigura ca administratorii muzeului să dispună de fondurile necesare întreţinerii exponatelor (unele din ele unice) şi de promovare a muzeului.
Una, alta despre muzeu
A fost înființat în anul 1961 iar la momentul respectiv colecția muzeului cuprindea 300 de exponate, din județele Brașov, Sibiu și Covasna.

În 1967 este desființat de către autoritățile comuniste. Motivele sunt necunoscute opiniei publice.

Până la Revoluția din 1989, exponatele au stat depozitate iar lipsa de îngrijire a dus chiar la deteriorarea ireversibilă a unora dintre ele.

Redescoperite în 1990, exponatele au fost recondiționate (care s-au putut) și redate publicului.

Clubul Olimpic Brașov, al cărui președinte se numește Toader Verdeș, este cel care administra muezul și întreținea exponatele din colecție.

Că tot veni vorba de exponate, printre ele se număra o pereche de patine din anii 1700 și altă pereche din secolul XIX. Sănii, schiuri din diverse epoci și biciclete din lemn. Trofeele, diplomele și medaliile (de la campioni olimpici sau mondiali până la competiții sătești) întregesc patrimoniul muzeal.

Muzeul este în continuare arondat Comitetului Olimpic de la Lausanne (Elveția).

În România, muzeul se află sub tutela Consiliului Județean Brașov.

Acest tip de muzeu este unic în România, iar în Europa mai există doar patru astfel de muzee.

Din 2007 el nu mai există. Birourile de la "Olimpia" sunt considerate de o valoare şi importanţă mult mai mare.

6 comentarii:

  1. La Olimpia este locul muzeului! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea știu cât de ușor ar fi să ducă exponatele în sediul Direcției de sub Tâmpa, care e în subordinea Primăriei. Exponatele probabil că sunt în custodia Consiliului Județean, din moment ce au fost la Olimpia și acum sunt în subsolul Muzeului de Istorie al județului. De altfel, nici primarul nu văd ce ar putea face ca exponatele să revină la Olimpia, știind care este natura relațiilor dintre cele două instituții.

    Oricum, ca fapt divers, în clădirea Direcției locuiește momentan familia Marianei Târcă, angajată a onor Primăriei Brașov.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Andrei
    Varianta asta am citi-o în Monitorul Expres parcă. E drept că părea sub forma unui zvon, mai degrabă, decât a unei informații concrete.

    Primarul ar putea fi cel care face primul pas în încheierea acestui conflict cu CJ-ul. Să fie cel care lasă deoparte orgoliile și ambițiile prosteștei ce nu fac altceva decât să deservească intereselor orașului.

    Oricum, singura soluție normală e revenirea muzeului în vechea incintă.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dobrica ! muiut esti cam papagal... mariana tarca locuieste in ex"vointa",ex"rial" etc.,
    @autor/ cauta sa gasesti detalii despre nea ionescu vasile, dumnezeu sa/l hodineasca in ceruri, ca el a fost liantul crearii si strajerul muzeului sportului transilvanean, restul au fost "printre altii"...a locuit chiar in cladirea de la olimpia ani buni credca sotia lui mai traieste, a murit la inceputul anilor 2000, a fost printre singurii campioni romani la schi, a participat la olimpiade in anii'30-'50 secolul trecut.cancescu, impreuna cu chitu(scorillo) care au spalat banii cj la olimpia in anii 2002-2005 au dat-o afara pe vaduva lui ionescu din locuinta...
    in alta ordine de idei spatiul de la olimpia in care a activat muzeul era oricum impropriu pentru un adevarat muzeu...poate doar asa ca era la olimpia si ne cacam pe noi...aia este locatie stric de sport si agrement...si sa sti ba dobrica ca sunt masa lu scripi

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. Încearcă pe viitor să-ți exprimi ideile într-un mod mai coerent.

    2. Te ascunzi și jignești după un "Anonim" deci nu meriţi o replică.

    RăspundețiȘtergere