duminică, 28 martie 2010

De ce e greu să spui te iubesc?

Cred, nu știu sigur, dar cred că am găsit un răspuns la întrebarea asta. Așa că fetelor, ochii mari, băieților, să-mi ziceți dacă am sau nu dreptate.

Evident, răspunsul pornește din universul meu, care se împarte în viața de zi cu zi și extensia acestei vieți, fotbalul. Așa că e normal să nu fie un răspuns general valabil, dar cel puțin pentru o parte dintre noi merge direct la țintă.

La recentul meci din semifinalele Cupei României cu FC Vaslui, una din colegele mele de facultate prezentă în galeria Steagului era foarte surprinsă de ușurința cu care bărbații își strigă și afișează dragostea timp de 90 de minute față de o echipă de fotbal, dar cât de greu le vine acestora să-i spună unei femei, față-n față, "te iubesc!". Chestia asta m-a surprins şi pe mine, dar după câteva minute de gândire nu am mai fost surprins deloc. Din contră, mi se pare o chestie chiar firească.

Am schimbat melodia celor de la Bloodhound Gang, Ballad of Chasey Lane, pe una mai romantică. Nu de alta, dar să-mi iasă scrisul ca lumea.

Buuun! Deci, de ce mi se pare firesc să strigi şi să-ţi afişezi dragostea faţă de o echipă de fotbal şi să te îneci în propriile gânduri şi cuvinte când ai în faţă o fată căreia ai vrea să-i zici cât de mult o iubeşti? Continuitatea. Sunteţi surprinşi? Staţi să vedeţi de ce răspunsul ăsta.

Ideea, de fapt, e simplă. Echipa aia de fotbal va fi week-end de week-end, şi uneori miercurea în restanţă, alături de mine. Şi eu alături de ea. Mă va bucura. Mă va face să sufăr cumplit. Dar oricât de mult m-ar face să sufăr ştiu că şi data viitoare va fi acolo încercând să mă facă fericit. Odată îndrăgostit de ea n-o mai pot schimba. EA e cea mai frumoasă! Nu mai există alta ca EA, indiferent că lumea îmi arată altele pline de mărgele, cupe şi inele. Nu, EA e singura mea dragoste. Iată de ce mi se pare firesc ca la meciurile de acasă ale Steagului să nu lipsească bannerul cu "I Love You To Death" şi declaraţiile de amor cu "Prima dragoste" sau "Te iubim la infinit!". Cum să-ţi vină greu să-ţi arăţi dragostea în condiţiile astea? Imposibil!

Cu fetele... cu fetele e incertitudine mare. Dacă nu vă spunem prea des "te iubesc!" sau dacă ne ia o eternitate să-l spunem, să nu credeţi că nu vă iubim. Pur şi simplu ne vine al naibii de greu să spunem cuiva "te iubesc!" când nu ştim dacă ea va fi lângă noi mereu. Dacă eu ţi-aş zice "te iubesc!" iar de mâine n-ai mai fi lângă mine, m-aş simţi al naibii de nasol. De fapt, majoritatea dintre noi am trecut prin asta. La început ne-a venit greu să zicem cuvintele magice, da' le-am zis. Apoi le ziceam ca pe ceva banal. Cuvintele or fi fost banale, dar sentimentele nu. Apoi, dintr-o dată, ea nu mai era acolo. Iubeşte-o de unde nu-i!

No, acuma sper că aveţi măcar o vagă idee de ce ne vine atât de greu să vă spunem "te iubesc!". Putem spune te iubesc unei machete din copilărie, unui joc sau unei căni pentru că ştim că va fi pentru totdeauna cu noi. Să-ţi spun ţie te iubesc iar apoi să mă trezesc fără tine... Deci, e o chestie de continuitate.

Frateee, mă duc să-mi torn o bere pe gât că's îndrăgostit rău :))

24 de comentarii:

  1. Mda...ma asteptam la o astfel de viziune legata de echipa de fotbal si anume ca ea este acolo mereu pe cand o femeie poate oricand sa plece de langa tine....dar ma intreb un singur lucru, oare aceata viziune nu vine din comoditatea de a nu fi ranit in orgoliu.....cum sa-i zic eu "te iubesc" si ea apoi sa arunce sentimentele mele la gunoi. Cand zic comoditate ma gandesc si la faptul ca e foarte simplu sa ai universul iubirii tale langa tine, sa nu alergi dupa el, sa nu ti-l "sufle" nimeni, sa poti sa lipsesti de la o intalnire fara sa se supere, sa nu fi nevoit sa-i ceri iertare niciodata.....si as mai putea continua....Si atunci...cum poti dovedi unei femei ca o iubesti?...
    N-as vrea sa cred ca dragostea pentru fotbal poate depasi sentimentele unice si trairile care ti le pot trezi o femeie in sange....

    RăspundețiȘtergere
  2. Anda, îţi dai seama ce filosofii pot demara de aici, nu? :)) Aşadar, să demarăm!

    Nu cred că e vorba neapărat de comoditate, cel puţin nu din punctul meu de vedere. Într-adevăr, poţi lipsi de la o întâlnire şi ea te iartă, deci e comod, da. Nu tre' să dai explicaţii, nu tre' să-ţi ceri iertare nu te critică soacra :)), daaaar, te doare că n-ai fost acolo, lângă EA. Trăieşti cu senzaţia că dacă erai poate altul era scorul. Acuma nu mai e aşa de comod.

    Într-adevăr, universul iubirii e aproape şi eu trebuie doar să gravitez în jurul lui, dar ce sacrificii cere asta... mamă, mamă. Cum să zic, nu te doare că dai nişte bani pe bilet sau abonament ca s-o vezi, te doare când după o întâlnire mai nereuşită alţii îţi zic cât de urâtă e dar tu nu poţi s-o vezi decât cea mai frumoasă.

    Nu orgoliul ne ţine cuvintele magice pe limbă ci teama. Dacă era vorba de orgoliu, şi în fotbal am fi iubit o echipă ce câştigă trofee an de an astfel încât noi n-ar trebui să suferim prea tare. E teama de-ai spune cât de mult o iubeşti iar ea să plece cândva. Uite, bărbaţilor nu le place să se joace cu cuvintele astea. Deci eu cred că e un lucru bun pentru voi, un fel de semn, cu cât îi e mai greu să spună "te iubesc", cu atât sunteţi mai sigure că e pe bune.

    Altfel, nu cred că dragostea faţă de o femei trebuie dovedită în vreun fel. Ştii cum e, voi aveţi al 11-lea simţi, printre altele :)) şi puteţi simţi asta. TOTUŞI, totuşi, aveţi voi nevoie de acel "te iubesc!" ca să dormiţi bine noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  3. In stilu-mi caracteristic "care este" ;)) o sa incep cu un citat:
    A iubi inseamna a gasi jumatatea intregului din care ai facut candva parte.(Platon)

    Sunt de acord cu multe din afirmatiile tale...si sincer am avut sentimentul ca descrii o femeie....vezi...EA e tot feminin...inevitabil...voi aveti nevoie de o ea ca sa supravietuiti..
    Da, cand zic orgoliu....ma refer la teama de a fi ranit in orgoliu...e tot pe acolo....
    Si ca sa fiu si mai filosofica...mi-am amintit de o chestiune, un pariu facut de Pascal....ajustat pe subiectul nostru ar iesi asa..cred...
    Daca iubesti o femeie si ii spui ca o iubesti, ea iti poate raspunde tot cu iubire sau poate pleca pt ca nu a fost cea pe care credeai ca ai gasit-o.
    Daca iubesti si nu ii spui ca o iubesti, ea poate simti, (Cum ai zis si u) sau poate pleca pt ca nu si-a dat seama de asta, iar tu ramai cu regretul ca nu i-ai spus nimic.
    In viziunea mea....cred ca e mai dureros sa traiesti cu regretul ca nu ai avut curaj sa-i spui c simti si ea a plecat...decat sa ii spui c simti si ea sa nu stie sa aprecieze....Ramai impacat cu gandul ca u ai incercat si ai fost sincer...Si inevitabil asta faceti si voi cu dragostea pt fotbal...mereu ii spuneti Ei ca o iubiti ca sa stie ca sunteti acolo si ca se poate baza pe voi....ce se intampla cu ea pe teren deja nu mai depinde mereu de voi....

    RăspundețiȘtergere
  4. Anda, dacă aș oferi o replică și la ce ai scris ultima oară aș fi acuzat de misoginism... așa că mă înclin în fața ta.

    Anonimule, am aflat cine ești :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Un gentleman ca de obicei...:P...
    Ar mai putea fi adaugate multe...din ambele parti....dar luand in considerare optimismul fiintei mele...sper sa incercati varianta oglinzii dragostea pt echipa - dragostea pt ea....manifestata cu aceeasi intensitate...

    RăspundețiȘtergere
  6. Si cine sunt? :))
    Oricum, draga Razvan sau Ionut, argumentele tale sunt "apa de ploaie" :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ioana :P, sunt apă de ploaie pentru că tu ești fată și nu simți ce simt eu. Dacă iau un amic de-al meu din galerie, el o să spună "ce-s cu vrăjelile Andei?"

    P.S. Răzvan, poţi să-mi spui Răzvan.

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Pai banuiesc ca toti aveti aceeasi gandire ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Haha :)), păi da, ştii cum e, cine se aseamănă se adună.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu neaparat ... cunosc eu un "amic" de-al tau, la fel de "obsedat" de fotbal, care zice "te iubesc" din 5 in 5 minute ... si nu ii e greu deloc :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Te iubesc spun și eu foarte des celor din jurul meu, nu-i ăsta baiu'. Baiu' era când vine spus acelei fete în faţa căreia simţi că levitezi, că nu mai ai picioare practic şi că fiecare coardă vocală e pe cale să cedeze.

    Altfel, toată cinstea pentru "amicul" ăsta al meu dacă-ţi spun aşa des te iubesc. Înseamnă că el a trecut mai repede peste bariera psihologică :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce mai faci mah? Dirty Diana sunt :D (P.S. Mie nu mi-ai zis niciodata ca ma iubesti :( )

    RăspundețiȘtergere
  13. Cum tu nu ţi-am zis???? Adu-ţi aminte serile din Cross când eram la picioarele tale pe Dirty Diana şi-apoi te luam în braţe şi-ţi ziceam "Tu, te iubeeeesc, tuuuu!" Ai uitat, ma cherie, nţ, nţ, nţ!
    Da' tot te iubesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. razvan, parca tu ai scris pe undeva ca astepti clipa cand o fata o sa-ti ofere o senzatie similara cu momentul cand Steagu' da gol...scuze daca ma insel!
    deci...unei asemenea fete ar fi foarte usor sa-i zici, doar sa te mai aduca din nou pe acele culmi...:D

    RăspundețiȘtergere
  15. @Marcel
    Îți dai seama că unei asemenea fete a-i spune "te iubesc" nu cred că ar fi suficient.

    RăspundețiȘtergere
  16. @razvan
    pai nici o femeie nu se multumeste doar sa-i zici...
    dar o asemenea fata ar avea ceva avantaje, in fata majoritatii!
    pentru noi cel putin:D

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma numesc Paula, am 10 ani si ma cam tem de asta adica sa spun cuiva "TE IUBESC" stiu eu cui... ma tem ca ma va respinge fiindca nu sunt prea...dragutza... acest lucru nu-mi place deloc.Toti stiu ca eu sunt un "INGERAS" fiindca nu prea sunt vorbareata si asa ca celelalte fete.Din aceasta cauza ma tem asa mult... Va rog datimi un raspuns...Cum sa fac????Va rooooog!!!! raspundeti-mi!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. tot eu Paula sunt...Da,da stiu ca unei cani care nu poate face nimic ii poti spune "Te Iubesc" sau la fel si cu un joc din copilarie...Dar cu persoana iubita e muult mai greu.Mai ales k in ziua de azi toti vor cele mai dragutze si cuminti fete...e clar.Deci priviti primul rand cu cana

    RăspundețiȘtergere
  19. de ce e greu sa spui"te iubesc"?simplu.pt ca anumitor persoane le e greu sasi arate sentimentele fata de persoana draga,le e frica ca nu cumva dupe ce au spus te iubesc sa nu fie respinsi,majoritatea o fac din orgoliu alti din prea multa mandrie sau pt ca nu vor sa fie ei aceia care spui primi acel cuvant care cu timpul si cam pierdut din inteles.nu e greu sa spui "te iubesc"cel mai greu e so spui din suflet cu o sinceitate profunda ca si cum nimic nu ar fi in stare sa te opreasca sa spui acel cuvant si cel mai impuratant e sa crezi acel lucru pe care unii nu il pot gandi.atunci e cel mai greu sa spui"te iubesc"

    RăspundețiȘtergere
  20. atata timp cat esti sigura pe tine de ceace simti nu ar trebui sati fie greu sa spui cuiva te iubesc,fi sigur/a pe tine,iati inima in dinti si spuinei, ca altadata nu sti daca mai ai ocazia asa ca profita cat poti.In cazul in care nu merge asa rade 2 pahare de tarie dute cu tupeu si ai sa vezi ca nu ai nimic de pierdutxD.

    RăspundețiȘtergere
  21. toti spuneti "te iubesc" sau simti ca iubiti in mai putin de o luna? eu unu sunt curios...si da , razvan are dreptate...mai bine iubesti o echipaxD...noi , suporterii , stim de ce sa facem asta:)

    RăspundețiȘtergere
  22. eu sunt de parere ca,nu tre sa spui an fiecare minut sa an fiecare zi te iubiesc,antro relatie serioasa se simte iubirea

    RăspundețiȘtergere
  23. Parerea mea e ca nu trebuie sa o spui des sau prea repede insa trebuie zis odata si odata nu poti trai cu frica ca ea sau el te va parasi ptr ca tu iai zis te iubesc..mi se pare banal..Cuvintele acela trebuie spuse ptr ca poti sa o pierzi sau sal pierzi ptr ca nu i-ai zis ..Poate veni cu idea ca ce rost are sa fim impreuna daca nu ma iubesti ,uneori nu e suficint sa tii la cineva sau sal adori!!!!

    RăspundețiȘtergere