vineri, 20 noiembrie 2009

Cea mai bună echipă din istoria Steagului

Ce ziceți "stegari", ne jucăm de-a specialiştii dându-ne cu părerea care a fost cea mai bună echipă din istoria de 72 de ani a Steagului? Pe lângă posibilitatea de a-i elogia prin comentarii pe "stegarii" ce au făcut istorie, în dreapta puteţi să şi votaţi echipa pe care voi o consideraţi ca fiind cea mai bună.

Steagul Roşu Braşov 1960, vicecampioana României
N-am fost niciodată mai aproape ca atunci de titlul suprem.
Deşi am terminat la 7 puncte în spatele C.C.A. -ului (actuala Steaua), la finalul turului eram la egalitate de puncte cu steliştii, invincibili, dar cu prea multe egaluri. Meciul din etapa a 15-a, câştiga neortodox de stelişti a însemnat detaşarea. Cu moralul la pământ după meciul de la Bucureşti, băieţii nu-şi mai revin dar găsesc puterea de a deveni vicecampioni.

Steagul Roşu Braşov 1961, câştigătoare a Cupei Balcanice Intercluburi

Este echipa care din februarie 1961 şi până pe 15 noiembrie 1961 le-a dat cu Tâmpa-n cap unor echipe precum AEK Atena, Fenerbahce şi Leveski Sofia. Ne-am chinuit niţel cu albanezii de la Partizani dar a ieşit bine.
Victoria cu 4-2 în fieful celor de la Levski Sofia din data de 15 noiembrie 1961 aducea Braşovului primul său trofeu major, iar României primul trofeu european cucerit de o echipă românească.
Să-i privim mai jos pe eroii acelei perioade.

Steagul Roşu Başov 1966, calificată pentru primăvara europeană
Băieţii noştri reuşeau această performanţă cu mult înainte ca alte echipe să poată visa la aşa ceva.
După ce fac furori în primul tur eliminându-i pe (atunci) iugoslavii lui NK Zagreb, "stegarii" se pregăteau de legendara confruntare cu Espanyol Barcelona. După ce am pierdut 3-1 în ultimele minute în Spania am întors la Braşov de la 0-1 şi 1-2 pentru a câştiga cu 4-2 fapt necesita rejucare. Pierdem 0-1 la rejucare, tot la Braşov, dar ieşeam cu fruntea sus.

Steagul Roşu Braşov 1974, calificată pentru Cupa UEFA

Locul trei la finalul sezonului 1973-1974 echivala cu participarea în cupele europene.
După 9 ani de inactivitate europeană băieţii noştri se pregăteau să înfrunte din nou europa fotbalistică.
Victoria cu 3-0 din returul cu Beşiktaş obţinută în ultimele 5 minute (!) şi meciurile cu Hamburg, deşi primul pierdut la scor, au arătat o echipă braşoveană demnă prin joc şi atitudine. Suporterii? Suporterii au fost fantastici.
F.C.M. Braşov 1990, aproape de Europa
Într-o perioadă dominată de Steaua şi Dinamo, cu scântei din ceea ce fusese Craiova Maxima şi în care Flacăra Moreni era borna glorificării comuniste, F.C.M. Braşov prinsese o posibilitate unică de a sparge barierele.
Când totul s-a redus la un singur meci, cu Petrolul, la Braşov, în care victoria ne propulsa spre cupele europene, "stegarii" au clacat la 23 mai 1990 cu 2-3. Şocul înfrângerii a fost imens. Demoralizaţi, ai noştri nu-şi revin intrând într-un picaj ce ne-a scos de tot din lupta europeană.
(poza de grup este a echipei din sezonul 1982-1983, îl puteţi vedea pe Dragomir ultimul din stânga. Am pus poza asta în lipsa vreuneia din 1990 dar şi pentru că mulţi din cei ce apar aici au fost în lotul echipei şi în sezonul 1989-1990)


F.C. Braşov 2001, în Europa după 27 de ani
Venise în sfârşit şi momentul nostru de glorie. După ce ne-am salvat spectaculos în anul precedent, pe "scheletul" acelei echipe Gabi Stan îşi propusese să facă din F.C. Braşov o mare echipă. Şi a reuşit.
"Aici nu bate nimeni!" devenise hit-ul tribunei braşovene şi ghidaţi de acest crez băieţii noştri au readus suflul european pe stadionul "Tineretului". Redebutul în Europa, cu Mika Aştarak, a adus aproape 20 de mii de fani în neîncăpătoarea arenă din Bartolomeu, iar victoria a îmbătat de fericire un oraş întreg.
Sper ca în vară să mai pot adăuga aici încă o poză de grup şi încă o povestioară emoţionantă. Hai, băieţii!!!

2 comentarii:

  1. Să nu uităm că după dubla cu „aștaracii” a urmat cea cu Inter-ul lui Ronaldo, Zanetti, Emre, Ventola, Guli, Toldo. Din păcate, strategia de prețuri a făcut ca stadionul să nu fie plin la fluierul de start al returului de la Brașov, moment în care porțile s-au deschis pentru toată lumea.

    Scorul? De două ori 3-0 pentru Inter.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dublă victorie a Inter-ului, adevărat, dar citind numele enumerate de tine ne dăm seamă cât de uriaşi erau. La Braşov am jucat de la egal la egal, chiar dacă am pierdut, dar alte echipe în ziua de azi pierd de la 3 în sus cu te miri ce alte echipe.

    RăspundețiȘtergere