vineri, 2 octombrie 2009

Un meci pentru istorie

0-0 în minutul 85. Tribunele se înclină privind fiecare minge aidoma frunzelor de toamnă. Suntem în octombrie 1974.
Este minutul 86. Petre Cadar are mingea la picior. Urcă spre careu. Un dribling scurt. 20 de mii de suflete înghesuite într-un oval de beton și o bancă de rezerve îl privesc. Ce va face? Au trecut 25 de secunde peste minutul 86. Timpul se oprește în loc. Brașoveanul cu tricoul galben și dungi negre privește poarta. Are timp să privească și tribuna. Îl vede cu coada ochiului pe Nea Nicu Proca care are fața schimonosită de nerăbdare. Ține pumii strânșii la piept și strigă "trage, Petrică, trage!". Totul se aude ca un ecou. Să fie vuietul tribunei? Să fie strigătele de disperare ale turcilor? Petrică nu prea mai ştie ce să creadă în clipa aceea. Aşa că trage. A fost cel mai lung zbor al unei mingi de fotbal văzut vreodată pe stadionul "Tineretului". Aburii ce ieşeau pe gura şi pe nările celor 20 de mii încercau parcă să împingă mingea şi mai mult, să-i dea elanul necesar pentru a ajunge unde îi este locul. A fost o redefinire a Revoluţiei Industriale. Mingea intră perfect între stâlpul lateral-stânga al porţii dinspre Fartec şi transversală pentru a-şi da întâlnire cu firele plasei. Tâmpa zâmbeşte.
Este minutul 88. La porţi se dă o altă bătălie. Animaţi de gălăgia speranţei, cei care tocmai părăsiseră stadionul se ciocnesc de cei care vroiau să plece. Ambulanţele fac trasee pe ruta Spitalul Judeţean - Stadion. Care strivit, care cu inima la puls 200. Adamache priveşte terenul din faţa lui cu o linişte dezarmantă. Gyorffy ia mingea şi atacă cu ea pe partea Tribunei I. Ajunge la Iambor. Este în marginea careului de 16 metri. O luptă epică pentru supremaţia s-a dat acolo într-un interval de maxim 3 secunde. Cu exteriorul bocancului "Iambi" scoate mingea elegant în spate pentru Şerbănoiu. Un pas. Al doilea. Al treila şi mingea se mulează pe şiretul bocancului lui Gheorghe. Un nou zbor urmează. E gol? E gol! E delir! E 2-0! E egalitate! (în tur Beşiktatş a câştigat cu 2-0). Steaguri, clopote, fluiere, goarne, eşarfe. E un carnaval galben-negru!
Era o linişte sinistră în tot Braşovul. Doar vântul se auzea pe străzile oraşului şi doar frunzele roşiatice se plimbau în voie.
Dar ce-i asta? Un nou atac. Mai avem timp? Cât e ceasul? E minutul 90. Pescaru? Da, Pescaru? Uite-l pe Nae cum aleargă de parcă abia a început meciul. Un turc îi pune cotul în faţă. Fault! Din dreptul Tribunei a II-a unde este Sectorul A, Nae Pescaru îşi aşează mingea dar nu scapă careul suprapopulat din ochi. "Cui să o dau, oare? O dau tuturor şi s-or înţelege ei." O boltă desenează cerul. Portarul turc iese la intercepţie, apucă doar s-o boxeze pe spate. În sinea lui speră că imboldul pe care i l-a dat mingii v-a fi suficient pentru a scăpa din nou. Şerbănoiu însă, vulpoiul Şerbănoiu, e la pândă pe 6 metri. Venea lansat pentru a da cu capul dar mingea e acum puţin în spate. Îşi întinde piciorul drept în urmă pentru a o agăţa. În tot timpul în care mingea este lovită de Gheorghe un oraş întreg îşi ţine respiraţia. Un turc se întinde inuman pentru a bara drumul spre poartă. N-o ajunge. E 3-0! Cimentul "Tineretului" vibrează. Nefericiţii duşi la spital şi care n-au apucat să vadă minunea cu ochii lor au putut să audă explozia de bucurie din Bartolomeu ce a pătruns pe toate străduţele şi gangurile Braşovului. Tâmpa s-a cutremurat şi ea scuturându-se de ultimele frunze într-un dans magic al bucuriei. A curs multă bere şi mult vin în saloanele Cerbului Carpatin în acea seară. Minunea se împlinse.




7 comentarii:

  1. off topic: pune muraturile pe standby si hai la intalnirea bloggerilor :) maine, sambata, ora 17, Tonic Bar (mai sus de Biserica Neagra). discutam de CET & alte proiecte locale interesante, timp de vreo ora :) (nu ma supar daca si confirmi).

    RăspundețiȘtergere
  2. "Tineretului" nu era un oval, din actuala Tribuna I pe atunci nu exista decat zona care astazi este acoperita. Spectatori la acel meci au fost in jur de 8-9000. In rest, o postare decenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. În 1974 era deja oval. Am poze de la acel meci în care se poate vedea că se începuse deja extinderea Tribunei I. Cât despre spectatori, am citit și eu în Gazetă că ar fi fost 9.500, dar din mărturiile foștilor jucători și a unor spectatori care au fost la meci am auzit că ar fi fost mult mai mulți.
    Mulțam!

    RăspundețiȘtergere
  4. la sfarsit s au luat la bataie:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Turcii vroiau mingea ca să înceapă repede, încercând să salveze imposibilul şi ai noştri le-au ascuns-o :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta e meciul la care Domnu' Sava a stat pe banca de rezerve.
    http://suceveanul.blogoras.com/?p=1494

    RăspundețiȘtergere
  7. Haha! Am citit articolul cu domnu' Sava şi m-a amuzat teribil. Domnu' Sava şi turcii :))

    RăspundețiȘtergere