sâmbătă, 12 septembrie 2009

Ce-ai mă cu ungurii?

11 septembrie 2009. F.C. Brașov - Ceahlăul Piatra Neamț. Repriza I. Scorul este 0-0. Steagul are o lovitură liberă de la vreo 16 metri. Execută Robert Ilyeș, căpitanul echipei. Trage în "zid". Meciul continuă. Daaaar! Dar se pare că anumite persoane au găsit în meciurile de fotbal prilejul ideal de-ași exprima idei, concepte și frustrări legate de idealuri efemere. În speță, mă refer la autonomia care o doresc liderii UDMR pentru Ținutul Secuiesc. Am specificat din start cine sunt cei ce doresc această iluzorie autonomie pentru a nu-i băga în aceeași oală și pe maghiarii ce trăiesc în tihnă cu românii de pe acele meleaguri. Acei oameni ce au luat aseară loc în peluza stadionului și care mi-au poluat aerul și urechile cu dejecțiile lor ultra-naționaliste sunt genul acela de oameni care, dacă văd un maghiar într-o casă în flăcări îl lasă acolo, fiind ferm conviși că au făcut bine națiunii lor. De asta eu sunt mai bun ca voi. Eu l-aș ajuta, voi l-ați lăsa să moară. Ce înseamnă asta? Că nu-mi iubesc țară? Pentru că la voi așa s-ar traduce.

"Ce-ai mă cu ungurii?" i-am strigat unui astfel de personaj care, mai mult ca sigur, îi vedea pentru prima dată în viața lui pe Ilyeș și Hadnagy, oameni care-s mai români decât o să fie el vreodată. Credea, probabil, că dacă ține un tricolor în mână este intangibil. Mai degrabă mânjea tricolorul. L-aș fi lovit. L-aș fi călcat în picoare chiar acolo pe betonul tribunei. M-au oprit băieții. M-a oprit teama de fi interzis pe stadion și amendat. Era un preț prea mare ce se cerea a fi plătit pentru un om atât de mic. Ce morții voștri căutați mă în peluză? Dar voi credeți că stadionul a ajuns locul eliminării frustrărilor voastre? Ce-i cu toată tevatura asta pentru Ținutul Secuiesc? Sunt mult prea proști cei care chiar cred că autonomia e un lucru realizabil. Pot să adopte liderii secuilor 1000 de imnuri și drapele și să deseneze câte hărți vor. Odată ce trece campania electorală iar intră pe stand by ideea asta. Dar așa sunteți voi, ultra-naționaliștii pulii, dați din gură și vă agitați ca peștele pe uscat visându-vă mari eroi. Basarabia și Bucovina de Nord, iată lucruri pentru care merită se te zbați și să lupți cu adevărat. Dar na, e mai ușor să-i blestemi familia lui Ilyeș și să-l înjuri pe Hadnagy.

2 comentarii:

  1. si cu ce au jignit mesajele alea pe ungurii de rand care sunt mai romani ca noi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca voi care? Dacă tot te simţi ofensat de ceva lasă-ţi un nume sau o adresă de mail ca să putem dialoga.
    Ori, bag seama, că tu n-ai citit bine ce am scris. Am condamnat undeva mesajul? Mai făceam placaj vreunuia din agenţii de pază când a sărit să-l ia dacă mă dernaja mesajul? M-a deranjat faptul că totul este dus la extrem. Şi pe mine mă supără iluziile UDMR-ului legate de autonomie dar nu-mi revărs frustrarea peste etnicii maghiari din echipă. Echipa de hockey e formată aproape numai din etnici maghiari. Ce o să faci în primăvară când or să-şi poată juca meciurile de acasă la Braşov? Mergi la patinoar să-i înjuri?

    RăspundețiȘtergere