vineri, 28 august 2009

Dan Stoian

Locotenent aviatorul Dan Stoian este unul dintre cei mai reputați piloți de bombardier din România.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a făcut parte, rând pe rând, din Grupul 6 Bombardament (câteva luni în 1943), Grupul 5 Bombardament (din august '43 până în noiembrie '44) și Escadrila 2 Recunoștință Îndepărtată.

A efectuat în total 136 de misiuni de bombardament, pilotând un avion Ju-88A4, având în palmares chiar și o victorie aeriană, precum și 11 misiuni de recunoaștere.

Un moment aparte din careriera aviatorului Dan Stoian în constituie a 18 misiune. Pe 5 august 1943 au efectuat un raid asupra unei coloane motorizate și împotriva unor trupe staționate în zona Djiakovo. O formație de cinci avioane Ju-88A4, aflată sub comandă locotenentului german Erich Kronblum, a decolat în zorii zilei. Conform planului, escorta de vânătoare i-a acompaniat, iar după 20 de minute au ajuns deasupra țintei. Au pornit atacul și au lansat bombele. Toate avioanele au reușit lovituri directe. S-au regrupat apoi la aproximativ 1000 de metri. Slt. av. Dan Stoian era surprins de faptul că anti-aeriana nu trage în ei. În curând avea să afle de ce.
Două YAK-uri se pregăteau să-i atace din stânga. Toate mitralierele au început să tragă în atacatori. Carlinga s-a umplut repede de fum și miros de praf de pușcă așa că Dan Stoian s-a văzut nevoit să deschidă geamul lateral. Formația era foarte apropiată ceea ce le ușura misiunea de a concentra focul asupra celor două YAK-uri, ce atacau bombardierele unul după altul. Un sovietic a fost lovit și se prăbușea. Celălalt s-a năpustit asupra avionului pilotat de Dan Stoian, acesta văzând proiectilele cum treceau pe lângă el timp de câteva secunde după care l-a auzit pe slt. av. Giurgea, observatorul de zbor, spunând: "l-am nimerit!". A văzut apoi YAK-ul prăbușindu-se în flăcări. Toată lupta a durat trei sau patru minute, dar au părut ore.

Când au ajuns la bază au efecutat o trecere la joasă înălțime. Apoi, cei doi piloți care au înregistrat victorii în acea zi, slt. av. Dan Stoian și slt. av. Ionescu, au trecut din nou, înclinându-și aripile, precum piloții de vânătoare.

Pentru întreaa sa activitate, Dan Stoian a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică în Grad de Cavaler du două Bare și Crucea de Fier Clasa I.

În prezent, domnul Dan Stoian locuiește în București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu