miercuri, 29 iulie 2009

Ziua Imnului... Sărbătoare falsă

Azi nu-mi pun steagurile la balcon pentru că nu înțeleg cui servește promovarea unui fals. "Deșteaptă-te, române!" a fost compus la Brașov și a fost cântat pentru prima dată la Brașov, în Șchei, în grădina lui Bonifatie Pitiș.
Munca domnului profesor Vasile Oltean de la Muzeul Primei Școli Românești este total ignorată. Omul acesta a scris și publicat cărți despre istoria imnului, dar cine să le citească? Cine să vină la Brașov, la muzeul din Șchei și să vadă documentul în care scrie pentru tot prostul că imnul s-a cântat la Brașov cu mult înainte de a fi cântat la Râmnicu Vâlcea?
Nu e vorba de a a-mi lăuda orașul. Dacă imnul s-ar fi intonat prima dată la Arad și un alt oraș și-ar fi atribuit meritul la fel aș fi scris.
Imnul nu-i un cântec oarecare. Și de asta istoria lui trebuie cunoscută așa cum este ea. Alții merg până în pânzele albe să-și cunoască istoria în timp ce noi, deși avem tot ce ne trebuie pentru a știi fix sub nas, ne complacem cu falsuri.
Aveți mai jos un fragment de 3 minute dintr-un interviu cu domnul profesor Vasile Oltean. Doar trei minute durează să aflați și să învățați (în cazul în care nu știați deja) istoria Imnului așa cum este ea.

6 comentarii:

  1. Daca tu imi canti mie 3 doine populare (cu autor necunoscut), si eu aleg una dintre ele sa fie linia melodica pentru al patrulea cantec, cine pula noastra e autorul imnului? George Ucenescu?????????????

    RăspundețiȘtergere
  2. În primul vorbește frumos stresatule.
    În al doilea rând, melodia din Sânul Maicii Mele pe care Ucenescu i-a cântat-o lui Andrei Mureșanu nu e o doină populară.
    În al treilea rând, linia melodică a cântecului din Sânul Maicii Mele a fost adapatată de George Ucenescu pentru versurile compuse de Andrei Mureșanu.
    În al patrulea rând, care e, de fapt, nelămuirera ta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Si tu, si domnul profesor VO uitati ca Andrei Muresanu a „ales” melodia, nu Gigi Ucenescu. Dar e laudabila perpetuarea confuziei asupra subiectului, sunt convins ca ajuta mult la cauza brasoveana. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Istoria, ca si jurnalismul, nu se scrie cu o singura sursa. Care mai e si autobiografica:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Imnul nu e o cauză brașoveană, e o cauză românească. Să știe adevărul adevărat despre imn, asta contează.
    Există și surse care spun că Andrei Mureșanu ar fi cel care a ales și linia melodică pentru imn, foarte adevărat!
    Sincer, nu-mi dau seama cum am "perpetuat confuzia asupra subiectului". Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt foarte simple: imnul a fost compus la Brașov și s-a cântat la Brașov prima dată.
    Dincolo de toate astea singura variabilă care mai rămâne este cine e autorul liniei melodice: Andrei Mureșanu sau George Ucenescu?

    Cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord cu ultimul comentariu. Peace, man!

    RăspundețiȘtergere