marți, 14 iulie 2009

Vara sud-americana

Azi, 14 iulie, anul de grație 2009, se împlinesc 79 de ani de la primul meci jucat de Naționala de fotbal a României la Cupa Mondială.
La această dată, în Uruguay, pe stadionul Pocitos, începând cu ora 14,55, România cu Costică Rădulescu manager și Rudy Wetzer căpitan avea să obțină prima ei victorie din istoria participărilor la Cupa Mondială. Echipa era antrenată atât de Rudy Wetzer cât și de Octav Luchide, cel care a avut curajul să înscrie echipa României pentru acest turneu.
Onoarea marcării primului gol pentru România i-a revenit lui Adalbert Deșu, jucător la UD Reșița. Originar din Gătaia, județul Timiș, Deșu marca în chiar primul minut al meciului cu Peru. Scorul final a fost de 3-1 pentru români. Ceilalți marcatori au fost Ștefan Barbu și Constantin Stanciu.
În meciul al doilea din Grupa a 3-a ai noștri au fost bătuți de Naționala țării gazdă cu 4-0. Primind toate golurile în prima repriză. Înfrângerea a fost pusă pe seama accidentărilor pricinuite de prima partidă. Cu toate astea, valoarea formației Uruguayene nu era de neglijat aceștia câștigând cu doi ani în urmă Turneul Olimpic de fotbal.
Și o chestie amuzantă. Regele Carol al II-lea, mare amator de fotbal, s-a ocupat personal de constituirea lotului ce urma să plece în Uruguay dar și de asigurarea mențineii locului de muncă pentru fotbaliști.
Mai jos aveți un clip făcut pentru a onora această aventură extraordinară dintr-o perioadă în care fotbalul era, înainte de toate, plin de romantism.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu