marți, 7 iulie 2009

Cronica unei sesiuni

Ziua Z (15 iunie, 2009)
Totul a început cu engleza. Revizitam Corpul J (cel de lângă Gară). Acolo e Facultatea de Construcții și noi dăm examen la engleză. Frumooos! Eu, bineînțeles, deși examenul începea la 9 fix, am plecat din Noua cu "treișcinciu" de la 8,30. Am mizat pe întârzierea profului și nu m-am înșelat. Examen cât se poate de simplu și ușor (am avut teze în liceu mai dificile).

Ziua Z+1 (17 iunie, 2009)
Examen la CVN. Comunicare Verbală și Nonverbală. În Aula T. Înainte de examen trebuia să scoatem la imprimantă două personaje, un bărbat și o femei, și să le facem analiza non-verbală. Chestia asta valora un punct. Eu i-am scos pe Hagi și pe Nadia Comăneci. Un coleg, N. , scosese o poză cu tipa aceea de prezintă Dansez Pentru Tine cu Bănică jr. Era cea mai provocatoare poză dintre toate, deși un alt coleg, A. , o scosese pe solista din Pussycat Dolls, Nicole nu-știu-cum. Împreună cu L. am luat decizie să ne mutăm din spate în extremitatea stângă a sălii în primele bănci. La scurt timp și alți colegi au urmat exemplul nostru. Examen destul de confuz. Majoritatea am scris ce ne-a tăiat capu' fiind convinși că așa e bine.

Ziua Z+2 (20 iunie, 2009)
Practica. Îmi alesesem să fac 10 interviuri cu 10 personalități. Începusem pe 18 mai, iar pe 19 iunie, cu o zi înainte de prezentare, aveam trei lipsă. În cele din urmă am îndeplinit normă. Și nu pe blat. Am petrecut vreo 5 ore (cred că au fost chiar mai multe) pe holurile Corpului T în așteptarea prezentării. Am fost chiar ultimul. A fost bine.

Ziua Z+3 (24 iunie, 2009)
Examen la FRP. Fundamentele Relațiilor Publice. Ora de începere 9 fix. În bun spirit, plec de acasă la 8,35. Pe "șaptișpe", găsesc în geantă un curs de prin aprilie sau mai. Erau două lecții pe o pagină. Mă pun să citesc. Pe la 9,05 eram la Parc. Mă sună un coleg să-mi spună să vin mai repede că s-au dat deja subiectele. Mă gândesc că profa de la FRP are antecedente privind neprimirea la examen și iuțesc un pic pasul. Ajuns în Aula T mă întâmpina profa astfel: "i-a treci tu aici (arătând spre prima bancă) și ia subiectul ăsta!" Iau subiectul, îl privesc cu capul ridicat pentru ca privirea să cuprindă elementele esențiale pe rând și nu dintr-o dată. Subiectul cu numărul 13. "Mișto!", îmi zic în gând. Privesc rând pe rând subiectele. "Dumnezeu mă iubește!"

Ziua Z+4 (27 iunie, 2009)
Într-o sâmbătă a trebuit să ne ducem la facultate să aflăm notele la Comunicare Politică. Ăsta da examen! Eu abia în acea sâmbătă dimineață m-am apucat să-mi fac proiectul pe care trebuia să primesc notă. Ajung la Facultate la 3 fix. Aflu că proiectul cu campania electorală mi-l primește, însă celălalt, un eseu despre Nicolae Titulescu, nu mi-l mai primește pentru că am depășit termenul de predare. La seminar aveam 60 de puncte pentru activitate. Sincer nu știu de ce le-am primit. Proiectul cu campania electorală a fost perfect.

Ziua Z+5 (1 iulie, 2009)
Din nou Aulta T. De data asta e FSS. Fundamentele Științelor Sociale. Ajuns devreme de data asta, mă instalez chiar în ultima bancă cu băieții. Totuși, am hotărât cu colegul L. să mergem în primele bănci, doar așa de fantezie. Și ne-am dus. Nu ne-a mai urmat nimeni. Urma să extragem subiectele. Am ridicat mâna mai mult la mișto ca să trag subiectul pentru rândul meu. În clipa aceea mă lovise: "destinul a jumate din cei prezenți în sală, e în mâna mea. Dacă trag aiurea, o să-i am conștiință în caz că pică." N-a fost un subiect dificil. Doar partea cu Sigmund Freud a trezit un murmur în sală.

Ziua Z+6 (6 iulie, 2009)
Ultima zi. Prezentarea proiectului de cercetare la MCSC. Profa ne avertizase că pentru a face acest proiect, unul cu șanse de a trece, trebuie să-i dedicăm 5 ore pe zi timp de 8 zile, sau ceva de genul ăsta. Personal nu-mi puteam imagina ce aș putea lucra atâta timp. M-am apucat de el joi seară și l-am gătit duminică seară, cu o zi înainte de examen. Tema cercetării mele a fost efectele fenomenului ultras asupra societății. Examenul era programt să înceapă la 8 fix, cu Grupa 1 și jumate din Grupa a 2-a. Restul urmau să intre ziua următoare. Fiind Grupa a 2-a și având experiența Practicii, m-am dus în Șchei să-mi printez proiectul (mi-am luat și un pix galben cu negru cu 60 de bani). Pe la 8,40 coboram pe Republicii. Are un farmec uluitor la ora aceea. E o intimitate pe care n-o mai găsești nicăieri. Ajung la Facultate. Se pică în prostie motiv de îngrijoare pentru majoritatea fetelor (de fapt pentru toate). Eu eram calm, deși nu eram convins total că și proiectul meu e de trecere măcar. Pe la ora 1,30 a venit și rândul meu. Profa, deși eram convins că nu știe ce înseamnă ultras, a încercat să pară că este în temă cu subiectul. I-a ieșit până la un anumit punct. Nota de la seminar m-a tras în jos. Dar câți din cei dinaintea mea nu și-ar fi dorit să aibe nota mea?

Ziua Z+7 (7 iulie, 2009)
Ceilalți colegi mei din Grupa a 2-a și a 3-a dau azi ultima bătălie.
Pentru mine a fost liniște până m-a trezit burghiul vecinului de la parter.

2 comentarii:

  1. Geniala ideea ta "Cronica unei sesiuni"
    Fain, peste ani o sa recitesti toate astea si o sa-ti fie dor de ele:P
    Eh, fara sa ne panicam noi putin (putin mai mult) nu se poate.
    Am scapat si noi intr-un final, acum chiar ca s-a terminat sesiunea...odata cu primul an de facultate.
    Sincer, s-a dus cam repede..

    RăspundețiȘtergere
  2. Sesiunea fără un pic de emoții nu o poți numi sesiune.
    Chiar că a trecut neașteptat de repede primul an, acuma privim cu optimism spre anul 2.

    RăspundețiȘtergere