Am văzut multe filme în ultima perioadă, însă dintre toate, doar unul m-a impresionat până la lacrimi: Joyeux Noel (Crăciun Fericit). Filmul l-am văzut în Ajunul Crăciunului pentru a simţi mai bine atmosfera acţiunii ce se desfăşoară în aceeaşi perioadă dar în 1914. Este vorba despre armistiţiul de Crăciun încheiat între francezi, germani şi scoţieni, care luptau în prima linie. Această idee a filmului porneşte de la întâmplări reale, multe astfel de armistiţii fiind semnalate în Primul Război Mondial dar şi în al Doilea. Ideea este pe cât de simplă pe atât de profundă. Soldaţii a trei naţiuni, duşmani înverşunaţi, părăsesc tranşeele în Ajunul Crăciunului pentru a sărbători împreună. Francezii vin cu şampania, scoţienii cu cimpoaiele şi nemţii cu cântăreţii. Ostaşii încing chiar şi câteva meciuri de fotbal pe front, şi, dintr-un armistiţiu ce ar fi trebuit să ţină câteva zile se naşte o legătură puternică între soldaţi. Aceştia nu mai luptă unii împotriva altora ci îşi petrec timpul din linia întâi vizitându-şi reciproc tranşeele. Superiorii bineînţeles că prind de veste moment în care soldaţii din linia întâi sunt înlocuiţi. Memorabilă de-a dreptul mi s-a părut scena din final când soldaţii germani dintr-un vagon încep să îngâne la plecarea trenului şi a superiorului un cântec tradiţional scoţian acompaniaţi de o muzicuţă.
Revenind la realitate, în anii ce au urmat Marelui Război şi ai celui de-al Doilea, în serile de Ajun şi de Crăciun bateriile de artilerie loveau necontenint liniile frontului pentru a împiedica fraternizările între soldaţi.
Am citit diferite opinii despre acest film. Unii spun că este o formă subtilă de manipulare a maselor pentru a spori puterea Uniunii Europene. Eu zic că cei care afirmă aşa ceva sunt paranoici şă suferă prea mult de sindromul conspiraţiei. E un film despre istorie şi despre cum oamenii pot fi umani chiar şi atunci când au ordin să ucidă.
Mi-am cumpărat odată cu ziarul România Liberă şi dvd-ul filmului "All quiet on the Western Front", în care de asemenea se nasc întrebări simple dar cu răspuns complicat: cine este de fapt duşmanul nostru şi împotriva cui luptăm? Impresiile despre "All quiet..." cât de curând, până atunci vă recomand să vedeţi "Joyeux Noel".
Trailer "Joyeux Noel"
Ai punctat deosebit de fin observatiile tale despre film. Erich Maria Remaerque (Pe frontul de vest nimic nou) a scris fenomenal despre perioada celor doua Razboiae Mondiale, scotand in primul rand in evidenta fraternitatea si omenia ce apar in situatii de confict armat. Nu e vorba de nicio teorie a consiratiei a celor care propavaduiesc principiile UE, ci doar de umanism si de latura buna a oricaruia dintre noi.
RăspundețiȘtergere